Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
Idealna na kanapki. Pasta jajeczna jest nie tylko smaczna ale także pożywna i zdrowa. Pasta dzięki dodatkowi twarogu, syci na długi czas. Warto wzbogacić pastę jajeczną, o dodatek posiekanego szczypiorku. Polecam również wypróbować mój przepis na pastę jajeczną z olejem lnianym.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 200g twarogu półtłustego lub tłustego
– 1-2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżka majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– przyprawa czubrica albo suszony lubczyk+kozieradka+sól (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę jajeczną?
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać drobno pokrojone jajka. Następnie dodać musztardę, majonez i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Przed podaniem schłodzić pastę w lodówce. Pastą jajeczną smarować pieczywo.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć