Paszteciki z ciasta francuskiego z soczewicą i pieczarkami
Paszteciki ciasta francuskiego z soczewicą i pieczarkami
Ciekawa alternatywa na świąteczny stół 🙂 W tym roku po raz pierwszy, z racji dużej ilości bliskich wegetarian zdecydowałam się na przygotowanie takich oto pasztecików z ciasta francuskiego z soczewicą czerwoną oraz pieczarkami. Ku mojej uciesze, wszystkim gościom bardzo smakowały. Myślę sobie, że francuskie paszteciki z soczewicą wejdą do kanonu moich świątecznych potraw i nie tylko. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezę.
Paszteciki mają lekko orientalny słodko-pikantny smak, za sprawą miodu, cynamonu ale także curry, kminu rymskiego i czosnku. Ilość przypraw możecie swobodnie modyfikować wedle własnego uznania. Z pewnością farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Zobacz także → szybkie paszteciki z farszem ruskim.
Składniki:
– 2 arkusze ciasta francuskiego (świeżego z lodówki)
– 1 niepełna szklanka soczewicy czerwonej
– 7-8 pieczarek
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– około ½ łyżeczki curry
– ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
– 2 łyżeczki miodu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 2-3 oleju do podsmażenia
– 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka
– sezam do posypania
▌Przepis na: Paszteciki z soczewicą i pieczarkami – Etapy przygotowania:
Soczewicę namoczyć przez 30 minut w szklance wody (w tym czasie wchłonie całą wodę), następnie wsypać do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.
W międzyczasie cebulę i pieczarki (należy je wcześniej dokładnie umyć, bez obierania) pokroić w małą kostkę, zaś czosnek drobno posiekać nożem. Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać pieczarki i smażyć aż puszczą wodę, posolić i posypać czarnym pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawy czyli – sól, pieprz, miód, curry kumin i cynamom. Farsz smażyć kilka minut na średnim ogniu by smaki się ze sobą połączyły. Masa powinna być dobrze przyprawiona.
Arkusz ciasta francuskiego podzielić wzdłuż długiej krawędzi na pół – powstaną dwa długie kawałki. Na każdy nałożyć farsz i lekko zawinąć pod spód oraz oba końce do środka. Każdy wałeczek pokroić na 2-3 centymentrowe kawałki. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta francuskiego.
Paszteciki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierch posmarować rozbetłanym jajkiem z odrobiną mleka, posypać sezamem. Paszteciki z soczewicą i pieczarkami piec przez około 20 minut do zarumienienia w nagrzanym do temperatury 180◦C piekarniku. Paszteciki dobrze nadają się do zamrożenia lub odgrzewania w opiekaczu, piekarniku bądź mikrofali. Podawać z gorącym barszczykiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Całkiem fajna propozycja na sylwestra 🙂