Potrawy ŚwiątecznePrzekąskiWegetariańskie

Paszteciki z ciasta francuskiego z soczewicą i pieczarkami

Paszteciki ciasta francuskiego z soczewicą i pieczarkami

Ciekawa alternatywa na świąteczny stół 🙂 W tym roku po raz pierwszy, z racji dużej ilości bliskich wegetarian zdecydowałam się na przygotowanie takich oto pasztecików z ciasta francuskiego z soczewicą czerwoną oraz pieczarkami. Ku mojej uciesze, wszystkim gościom bardzo smakowały. Myślę sobie, że francuskie paszteciki z soczewicą wejdą do kanonu moich świątecznych potraw i nie tylko. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezę.

Paszteciki mają lekko orientalny słodko-pikantny smak, za sprawą miodu, cynamonu ale także curry, kminu rymskiego i czosnku. Ilość przypraw możecie swobodnie modyfikować wedle własnego uznania. Z pewnością farsz powinien mieć wyrazisty smak.

Zobacz takżeszybkie paszteciki z farszem ruskim.

Składniki:

– 2 arkusze ciasta francuskiego (świeżego z lodówki)

– 1 niepełna szklanka soczewicy czerwonej

– 7-8 pieczarek

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki mielonego cynamonu

– około  ½ łyżeczki curry

– ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)

– 2 łyżeczki miodu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2-3 oleju do podsmażenia

– 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka

– sezam do posypania

Przepis na: Paszteciki z soczewicą i pieczarkami – Etapy przygotowania:

Soczewicę namoczyć przez 30 minut w szklance wody (w tym czasie wchłonie całą wodę), następnie wsypać do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.

W międzyczasie cebulę i pieczarki (należy je wcześniej dokładnie umyć, bez obierania) pokroić w małą kostkę, zaś czosnek drobno posiekać nożem. Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać pieczarki i smażyć aż puszczą wodę, posolić i posypać czarnym pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawy czyli – sól, pieprz, miód, curry kumin i cynamom. Farsz smażyć kilka minut na średnim ogniu by smaki się ze sobą połączyły. Masa powinna być dobrze przyprawiona.

Arkusz ciasta francuskiego podzielić wzdłuż długiej krawędzi na pół – powstaną dwa długie kawałki. Na każdy nałożyć farsz i lekko zawinąć pod spód oraz oba końce do środka. Każdy wałeczek pokroić na 2-3 centymentrowe kawałki. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta francuskiego.

Paszteciki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierch posmarować rozbetłanym jajkiem z odrobiną mleka, posypać sezamem. Paszteciki z soczewicą i pieczarkami piec przez około 20 minut do zarumienienia w nagrzanym do temperatury 180◦C piekarniku. Paszteciki dobrze nadają się do zamrożenia lub odgrzewania w opiekaczu, piekarniku bądź mikrofali. Podawać z gorącym barszczykiem.

Smacznego!

Helen G.

Paszteciki z ciasta francuskiego z soczewicą i pieczarkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button