Pieczona biała kiełbasa z boczkiem
Idealna na Wielkanoc. Pieczona biała kiełasasa zawijana w plastry boczku, z cebulką i czosnkiem. Jest prosta w przygotowaniu i do tego baardzo smaczna 🙂 Warto, by kiełbasa pieczona w piekarniku była ładnie zarumieniona. Biała kiełbasa świetnie komponuje się z tartym chrzanem. Proporcje oczywiście można zwiększyć, w zależności od upodobań.
Kiełbasę przed pieczeniem polecam podlać niewielką ilością wody – będzie soczysta.
Zobacz także → biała kiełbasa pieczona w piwie.
(5-6 porcji)
Składniki:
– 5-6 białych kiełbas parzonych
– 5-6 boczku wędzonego w plastrach
– 1 cebula
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
– ½ łyżeczki rozmarynu
– 2-3 łyżki musztardy
– sól, pieprz
– około 1/2 szklanki wody
▌Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę z boczkiem?
Cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek, następnie ułożyć na dnie żarodopornego naczynia. Każdą kiełbasę owinąć w plaster boczku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posmarować musztardą wymieszaną z przyprawami (w tym sól i pieprz).
Kiełbasę podlać wodą. Białą kiełbasę piec w nagrzanym do 190-200˚C piekarniku przez około 45-50 minut, aż kiełbasa i boczek ładnie się zarumienią. Pieczoną białą kiełbasę podawać z pieczywem i tartym chrzanem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takiego mi smaka narobiłaś, że właśnie taką na Wielkanoc zrobię. A co!
Spróbuj koniecznie 🙂