MięsaPotrawy Świąteczne

Pieczona biała kiełbasa z boczkiem

Idealna na Wielkanoc. Pieczona biała kiełasasa zawijana w plastry boczku, z cebulką i czosnkiem. Jest prosta w przygotowaniu i do tego baardzo smaczna 🙂 Warto, by kiełbasa pieczona w piekarniku była ładnie zarumieniona. Biała kiełbasa świetnie komponuje się z tartym chrzanem. Proporcje oczywiście można zwiększyć, w zależności od upodobań.

Kiełbasę przed pieczeniem polecam podlać niewielką ilością wody – będzie soczysta.

Zobacz także → biała kiełbasa pieczona w piwie.

(5-6 porcji)

Składniki:

– 5-6 białych kiełbas parzonych

– 5-6 boczku wędzonego w plastrach

– 1 cebula

– 4-5 ząbków czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

– ½ łyżeczki rozmarynu

– 2-3 łyżki musztardy

– sól, pieprz

– około 1/2 szklanki wody

Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę z boczkiem?

Cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek, następnie ułożyć na dnie żarodopornego naczynia. Każdą kiełbasę owinąć w plaster boczku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posmarować musztardą wymieszaną z przyprawami (w tym sól i pieprz).

Kiełbasę podlać wodą. Białą kiełbasę piec w nagrzanym do 190-200˚C piekarniku przez około 45-50 minut, aż kiełbasa i boczek ładnie się zarumienią. Pieczoną białą kiełbasę podawać z pieczywem i tartym chrzanem.

Smacznego!

Helen G.

Pieczona biała kiełbasa z boczkiem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button