Polędwiczki wieprzowe z ziołami smażone na maśle


DSCN3827

Dziś propozycja na szybki, nietuzinkowy i bardzo smaczny obiad – polędwiczki wieprzowe z ziołami smażone na maśle. Do smażenia polecam masło klarowane, gdyż w przeciwieństwie do klasycznego się nie przypala.
DSCN3827(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)

– 1-2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego

– tymianek, majeranek, ostra papryka

– ocet balsamiczny (opcjonalnie)

– sól, pieprz

 

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ok.2 cm plastry. Każdy rozgnieć palcami. Obficie posolić (z dwóch stron) czarnym pieprzem, posypać suszonym tymiankiem, majerankiem i ostrą papryką. Można skropić odrobiną octu balsamicznego, gdyż podniesie smak mięsa. Jeśli mamy czas to, włożyć mięso do lodówki na 30 minut, jeśli nie, to można smażyć od razu.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy polędwiczki i smażymy na dużym ogniu aż do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszamy nieco gaz na średni i smażymy jeszcze parę minut, by „doszły”.

Na koniec solimy mięso. Po przekrojeniu mięsa powinien wyciekać bezbarwny płyn – wówczas mięso jest usmażone. Polędwiczek wieprzowym nie należy zbyt długo smażyć, bo robią się twarde.  Podajemy gorące z surówką i ziemniakami.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN3824DSCN3820

Poprzedni Spaghetti bolognese
Nastepny Makaron z serem na słodko

2 komentarze

  1. Ola
    9 września 2013
    Odpowiedz

    hmm już jakiś czas nie jadłam polędwiczek także chętnie spróbuję 🙂

  2. Schokolade Inspirationen
    9 września 2013
    Odpowiedz

    To bardzo delikatne mięso, więc nawet smakuje nieźle ;))

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *