Mięsa

Pulpeciki duszone z pieczarkami i marchewką

Pulpeciki duszone z pieczarkami i marchewką

Proste i smaczne danie mięsne. Starta marchewka, pieczarki w towarzystwie natki pietruszki to bardzo udane połączenie.  Pulpeciki nie tylko świetnie smakują ale też apetycznie wyglądają. Polecam zarówno z ziemniakami puree, kaszą, czy ryżem, jak i z wszelkiego rodzaju kluskami.

Zobacz takżepulpety w sosie chrzanowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

Pulpeciki/klopsy:

– 500g mięsa mielonego z łopatki lub szynki

– kajzerka namoczona w mleku

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– maggi, sól, pieprz

– bułka tarta

– smalec lub olej do smażenia

Sos z pieczarkami i marchewką:

– 3 marchewki

– 250 g pieczarek

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 kulki pieprzu

– 1 liść laurowy

– 2 szklanki bulionu (może być z kostki)

– 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 pełna łyżka mąki

– posiekana natka pietruszki

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– sól, pieprz

Przepis na: Pulpeciki duszone z pieczarkami i marchewką – Etapy przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do mięsa. Masę doprawić solą, pieprzem i przyprawami, dokładnie wyrobić rękami. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki wielkości śliwki i obtaczać w bułce tartej. Pulpety usmażyć na rogrzanym oleju lub smalcu.

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę, zaś czosnek drobno posiekać nożem.

Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Kiedy puszczą wodę, posolić i posypać czarnym pieprzem. Dodać posiekany czosnek i startą marchewkę – smażyć 2-3 minuty. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu oraz zioła prowansalskie. Dusić na małym ogniu 10 minut pod przykryciem, następnie włożyć pulpeciki i dusić kolejne 10-15 minut, do miękkości marchewki.

Sos zagęścić mąką, którą należy rozrabić ją w ¼ szklanki wody, następnie dodać śmietanę i wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Całość wlać do sosu. Zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Potrawę zestawić z ognia.

Pulpeciki duszone w sosie z pieczarkami i marchewką podawać ziemniakami puree, kluseczkami alo ryżem i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Pulpeciki duszone z pieczarkami i marchewką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button