Mięsa

Roladki z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami i boczkiem

Roladki z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami i boczkiem

Pomysł na niebanalny, elegancki obiad. Mięciutkie, soczyste zrazy z szynki w sosie własnym faszerowane suszonymi podmidorami, boczkiem, ogórkiem konserwowym i cebulą. Bardzo smaczna potrawa, która z pewnością zasmakuje niejednej osobie.

Ważne, by plastry z szyniki wieprzowej były cienko rozbite a boczek był w postaci cieniutkich plastry (do kupienia pakowany w marketach).

Zbacz takżeroladki w sosie pieczeniowym.

Składniki:

(8 sztuk)

– 8 cienkich plastrów szynki wieprzowej

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– ½ słoika suszonych pomidorów

– 8 cieniutkich plastrów boczku

– 3 ogórki konserwowe

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– musztarda Dijon

– mielona słodka papryka

– majeranek

– smalec lub olej do podsmażenia mięsa

– 1 czubata łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić roladki z szynki wieprzowej nadziewane suszonymi pomidorami i boczkiem?

Mięso z szynki opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w cienkie plastry o grubości 1 m. Każdy plaster rozbić tłuczkiem jak najcieniej, jeśli plastry po rozbiciu są zbyt duże, przkroić je na pół. Każdy plaster oprószyć z obu stron solą, pieprzem i mieloną słodą papryką.

Farsz: suszone pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Jedną cebulę pokroić w piórka.

Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, położyć plaster boczku, ze 2 słupki ogórka, porcję suszonych pomidorów i kawałek cebuli pokrojonej w piórka – ciasno zwinąć w roladkę, następnie spiąć 2 wykałaczkami albo obwiązać grubą nicią.

Na patelni najpierw zeszklić na smalcu pokrojoną w kostkę drugą cebulę, dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę i przełożyć na talerz, następnie na rozgrzanym smalcu obsmażyć zrazy na złoto z obu stron, dodać podsmażoną cebulę, mięso podlać (w zależności od wielkości naczynia – u mnie jest to patelnia) około 2 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, 1 1/2 łyżeczki majeranku oraz 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki.

Roladki  z szynki dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 45 minut). Na koniec wyjąć roladki, a sos zagęścić mąką rozrobioną w ¼ szklanki wody, zahartowaną wcześniej gorącym wywarem. Sos doprawić na koniec solą, pieprzem oraz posypać majerankiem oraz mieloną słodką papryką. Zrazy z szynki wieprzowej podawać z ziemniakami purree albo kluseczkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Roladki z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami i boczkiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button