Roladki z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami i boczkiem
Roladki z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami i boczkiem
Pomysł na niebanalny, elegancki obiad. Mięciutkie, soczyste zrazy z szynki w sosie własnym faszerowane suszonymi podmidorami, boczkiem, ogórkiem konserwowym i cebulą. Bardzo smaczna potrawa, która z pewnością zasmakuje niejednej osobie.
Ważne, by plastry z szyniki wieprzowej były cienko rozbite a boczek był w postaci cieniutkich plastry (do kupienia pakowany w marketach).
Zbacz także → roladki w sosie pieczeniowym.
Składniki:
(8 sztuk)
– 8 cienkich plastrów szynki wieprzowej
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– ½ słoika suszonych pomidorów
– 8 cieniutkich plastrów boczku
– 3 ogórki konserwowe
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– musztarda Dijon
– mielona słodka papryka
– majeranek
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa
– 1 czubata łyżka mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić roladki z szynki wieprzowej nadziewane suszonymi pomidorami i boczkiem?
Mięso z szynki opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w cienkie plastry o grubości 1 m. Każdy plaster rozbić tłuczkiem jak najcieniej, jeśli plastry po rozbiciu są zbyt duże, przkroić je na pół. Każdy plaster oprószyć z obu stron solą, pieprzem i mieloną słodą papryką.
Farsz: suszone pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Jedną cebulę pokroić w piórka.
Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, położyć plaster boczku, ze 2 słupki ogórka, porcję suszonych pomidorów i kawałek cebuli pokrojonej w piórka – ciasno zwinąć w roladkę, następnie spiąć 2 wykałaczkami albo obwiązać grubą nicią.
Na patelni najpierw zeszklić na smalcu pokrojoną w kostkę drugą cebulę, dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę i przełożyć na talerz, następnie na rozgrzanym smalcu obsmażyć zrazy na złoto z obu stron, dodać podsmażoną cebulę, mięso podlać (w zależności od wielkości naczynia – u mnie jest to patelnia) około 2 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, 1 1/2 łyżeczki majeranku oraz 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki.
Roladki z szynki dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 45 minut). Na koniec wyjąć roladki, a sos zagęścić mąką rozrobioną w ¼ szklanki wody, zahartowaną wcześniej gorącym wywarem. Sos doprawić na koniec solą, pieprzem oraz posypać majerankiem oraz mieloną słodką papryką. Zrazy z szynki wieprzowej podawać z ziemniakami purree albo kluseczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć