Sałata crispagio – sałata rzymska i lodowa w jednej główce
Sałata crispagio – sałata rzymska i lodowa w jednej główce
To nowa odmiana sałaty crispagio F1, efekt działań firmy Syngenta o zasięgu światowym, jednego z liderów w dziedzinie środków ochrony roślin i nasion. Sałata Crispagio F1 jest połączeniem sałaty rzymskiej i lodowej. Ma wydłużony kształt, jędrne, lekko pofalowane na brzegach liście.
W smaku zaś jest soczysta i chrupka oraz delikatna. Ponadto nie ma w sobie tej typowej goryczy charakterystycznej dla innych gatunków sałat np. w rzymskiej. Liście jej natomiast dłużej zachowują świeżość po pocięciu w sałatce, jak chociażby sałata lodowa czy masłowa.
Pokusiłam się o przygotowanie pysznej, pożywnej sałatki z sałatą crispagio w roli główniej. Dodałam do niej pomidora, jajko ugotowane na twardo, żółtą paprykę, oliwki oraz czerwoną cebulę. Całość okrasiłam szczypiorkiem oraz polałam sosem winegret. Według mnie smakuje wybornie 🙂 Sałata crispagio jest chrupiąca i lekko słodkawa. Chciałabym ją zobaczyć w sklepach oraz stoiskach warzywnych.
Helen G.
Galeria zdjęć
Sałata wygląda bardzo apetycznie:) Ciekawe jak smakuje:)
Mniam, smakowita, prosta sałatka 🙂
Gdzie można kupić taka sałatę? Osobiście kupuję zawsze kapustę pekińską, bo za smakiem i konsystencją sałat nie przepadam, ale ta wygląda interesująco 🙂
Na razie jeszcze nigdzie, to nowa odmiana, która ma dopiero wejść na rynek:)
Wygląda niezwykle apetycznie:)