Schab w sosie
Schab w sosie
Duszony z cebulą, w gęstym, ciemnym sosie. Schab w sosie to typowy, tradycyjny obiad „pewniak”, który lubi zdecydowana większość osób. W tej potrawie ważne jest, by mięso ze schabu było miękkie i kruche. Lepiej je dusić nawet nieco dłużej od zalecanej 1 godziny, niż zbyt krótko. Musimy mieć pewność, że schab jest kruchy, może się nawet lekko rozpadać.
W dzisiejszym przepisie na schab duszony sos jest gładki i ciemny – przecedzony przez sito z dodatkiem maki ale bez śmietany. Polecam serdecznie schab w sosie własnym !
Zobacz także → schab duszony z pieczarkami.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– około 700g schabu bez kosci (u mnie w plastrach)
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– po ½ łyżeczki tymianku i rozmarynu
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 czubata łyżka mąki
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa
– sól, pieprz
▌Jak zrobić schab w sosie?
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie około 1–centymetrowe plastry. Ja użyłam gotowego schabu na tacce pokrojonego w cienkie plastry. Jeśli kupujecie mięso ze schabu w kawałku, po pokrojeniu na plastry należy je lekko rozbić. Plastry schabu na tacce ze sklepu są zwykle bardzo cienko pokrojone i nie ma potrzeby ich dodatkowo rozbijać tłuczkiem. Każdy plaster mięsa obficie posypać solą i czarnym pieprzem. Odłożyć.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Najpierw zeszklić na tłuszczu cebulę, następnie dodać czosnek, chwilkę smażyć i przełożyć do garnka.
Zwiększyć ogień, dodać smalec lub olej i podsmażyć mięso do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Przełożyć do garnka. Zalać wodą, tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy i trochę soli.
Schab dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę, lub nieco dłużej – do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Miękkie mięso wyjąć z garnka na półmisek, by przygotować gładki sos. Wywar z mięsa przecedzić przez sito.
W około 1/4 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, tak by nie było grudek. Dokładnie wymieszać i wlać kilka łyżek gorącego wywaru. Zasmażkę wlać do mięsa. Zamieszać i zagotować. Do garnka z sosem włożyć z powrotem plastry miesa. Sos doprawić na koniec w razie potrzeby solą i pieprzem. Schab duszony w sosie własnym podawać z kopytkami, kluskami lub ziemniakami purée i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Czym mogę zastąpić tymianek i rozmaryn?
Możesz dać Gosiu zioła prowansalskie albo oregano.