Sernik kajmakowy brownie
Sernik kajmakowy brownie
Rewelacyjny w smaku sernik kajmakowy bez pieczenia na spodzie ciasta brownie (czekoladowe) z orzechami i polewą. W odczuciu moich bliskich jedno z napyszniejszych ciast ever 🙂
Masa serowa jest na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz kajmaku z puszki. Sernik z kajmakiem i brownie jest łatwy i jednocześnie bardzo efektowny.
Zobacz także → sernik pistacjowy.
(tortownica Ø 26 cm)
Składniki:
Spód brownie:
– ½ kostki masła (100g)
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
– 2 jajka
– 7 łyżek mąki
– ½ szklanki cukru
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Masa serowo-kajmakowa:
– 500g serka mascarpone
– 250g śmietanki kremówki 30 %
– 1 puszka masy kajmakowej
Wierzch:
– 100g posiekanych włoskich orzechów
Polewa:
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka cukru pudru
– 3 łyżki mleka
▌Jak zrobić sernik kajmakowy brownie?
Spód brownie: W rondelku stopić masło i połamaną na kostki czekoladę, zdjąć z gazu. Jajka zmiksować na gładki puch z cukrem, wlać roztopioną czekoladę z masłem, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – zmiksować na gładką masę.
Tortownicę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 ˚C. Ostudzić.
Masa serowo-kajmakowa: Żelatynę zalać orobiną wrzątku i dokładnie wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Lekko ostudzić. Żelatyna powinna być płynna.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i 2/3 masy kajmakowej – ubijać jeszcze 1 minutę. Do gotowej masy serowo-kajmakowej wlać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę serowo-kajmakową wyłożyć na upieczony i ostudzony spód brownie. Na wierzch ciasta rozsmarować pozostałe 1/3 puszki kajmaku i wysypać posiekane orzechy włoskie.
Polewa: w rondelku roztopić masło wraz z kakao i cukrem, tylko do płączenia składników. Gorącą polewą polać ciasto tworząc kleksy przy pomocy widelca.
Sernik z kajmakiem na spodzie brownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Podawać schłodzony. Ciasto wymaga przechowywania w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wszystko co najlepsze w jednym cieście 🙂
Dokładnie 😉