Ciasta i ciasteczka

Sernik kajmakowy brownie

Sernik kajmakowy brownie

Rewelacyjny w smaku sernik kajmakowy bez pieczenia na spodzie ciasta brownie (czekoladowe) z orzechami i polewą. W odczuciu moich bliskich jedno z napyszniejszych ciast ever :-)

Masa serowa jest na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz kajmaku z puszki. Sernik z kajmakiem i brownie jest łatwy i jednocześnie bardzo efektowny.

Zobacz także → sernik pistacjowy.

(tortownica Ø 26 cm)

Składniki:

Spód brownie:

– ½ kostki masła (100g)

– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

– 2 jajka

– 7 łyżek mąki

– ½ szklanki cukru

-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Masa serowo-kajmakowa:

– 500g serka mascarpone

– 250g śmietanki kremówki 30 %

– 1 puszka masy kajmakowej

Wierzch:

– 100g posiekanych włoskich orzechów

Polewa:

– 1 łyżka kakao

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka cukru pudru

– 3 łyżki mleka

Jak zrobić sernik kajmakowy brownie?

Spód brownie: W rondelku stopić masło i połamaną na kostki czekoladę, zdjąć z gazu. Jajka zmiksować na gładki puch z cukrem, wlać roztopioną czekoladę z masłem, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – zmiksować na gładką masę.

Tortownicę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 ˚C. Ostudzić.

Masa serowo-kajmakowa: Żelatynę zalać orobiną wrzątku i dokładnie wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Lekko ostudzić. Żelatyna powinna być płynna.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i 2/3 masy kajmakowej – ubijać jeszcze 1 minutę. Do gotowej masy serowo-kajmakowej wlać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę serowo-kajmakową wyłożyć na upieczony i ostudzony spód brownie. Na wierzch ciasta rozsmarować pozostałe 1/3 puszki kajmaku i wysypać posiekane orzechy włoskie.

Polewa: w rondelku roztopić masło wraz z kakao i cukrem, tylko do płączenia składników. Gorącą polewą polać ciasto tworząc kleksy przy pomocy widelca.

Sernik z kajmakiem na spodzie brownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Podawać schłodzony. Ciasto wymaga przechowywania w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Sernik kajmakowy brownie
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close