Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Przekąska – Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Szybkie mini pizze z ciasta z francuskiego, które przygotujecie w 15 minut! Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to pyszna przekąska, która idealnie sprawdza się zwłaszcza na przyjęciach domowych. Znika w oka mgnieniu! 🙂
Przepis na pizzerinki czy też pizzetki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty. Zrobi je każdy, nawet nowicjusz w kuchni. Składniki takie jak szynka, ser żółty czy ketchup są ogólnodostępne. Ciasto francuskie (kupuję zawsze świeże z lodówki) także można dostać w większości marketów, nawet w dwóch najbardziej popularnych dyskontach w Polsce.
Przekąski z ciasta francuskiego są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Serdecznie polecam, zwłaszcza z szynką i serem 😉
Zobacz także → Mini pizze na imprezę.
(18 sztuk)
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 6-7 plastrów szynki konserwowej
– 6-7 plastrów sera żółtego
– 5 łyżek ketchupu
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– sól, pieprz
▌Jak zrobić przekąskę – ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem?
W miseczce wymieszać ze sobą ketchup z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku pieprzem, szczyptą soli oraz ½ łyżeczki ziół prowansalskich.
Gotowym sosem posmarować arkusz ciasta francuskiego, pozostawiając około 1 cm wolnych brzegów. Na to wyłożyć plastry sera żółtego oraz szynki. Ciasto francuskie zwinąć ciasno w rulon od strony dłuższego boku i pokroić i na porcje o grubości 2 cm. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę w odstępach około 2 cm.
Ślimaczki wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienienia. Podawać gorące. Można polać ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć