Słodycze
Słodycze
To produkty spożywcze oparte na bazie cukru, mąki, mleka, margaryny i dodatków, jak kakao, bakalie czy też wiórki kokosowe.
Cukier
Rafinowany biały cukier powstaje z trzciny cukrowej lub buraka. Jest całkowicie pozbawiony składników mineralnych. Nazywa się go „cichym zabójcą” ze względu na jego niekorzystne działanie na organizm. Cukier osłabia odporność, niszczy magnez i potas, przyczynia się do powstania wielu chorób jak cukrzyca, otyłość, arterioskleroza, kandydoza (grzybica), choroby serca, próchnica, trudności w nauce u dzieci. Nadmiar spożywanego cukru odkłada się w tkankach powodując otyłość, nadciśnienie i zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi.
Kaloryczność:
1 łyżeczka cukru (40g) – 40 kcal, 100g – 400 kcal.
Czekolada
Powstaje z miazgi kakaowej, margaryny bądź masła kakaowego, cukru oraz dodatków w zależności od rodzaju (np. bakalie, orzechy, kawa, karmel). Czekolada zawiera witaminy A, B2, B3, B6, B12, E oraz magnez, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Poprawia nastrój i przeciwdziała depresji dzięki zawartości teobrominy, flawonoidów, fenylotylaminy oraz kofeiny. Uznawana jest również za afrodyzjak. Za najzdrowszą czekoladę uchodzi czekolada gorzka z uwagi na najwyższą zawartość miazgi kakaowej (70% – 95%) oraz najmniejszą zawartość cukru.
Kaloryczność:
czekolada gorzka – 505kcal/100g,
czekolada deserowa – 537 kcal/100g,
czekolada z orzechami -547 kcal/100g,
czekolada mleczna – 526 kcal/100g,
czekolada biała – 564 kcal/100g.
Helen G.