Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z kiszonej kapusty z papryką

Surówka z kiszonej kapusty z papryką

Jest smaczna i bardzo zdrowa, bo bogata w witaminę C. Surówka z kiszonej kapusty z papryką stanowi ciekawą odmianę dla klasycznej surówki z kiszonej kapusty, do której dodaje się jedynie startą marchewkę oraz cebulę.

Surówkę polałam olejem z wiesiołka, słynącym z licznych właściwości zdrowotnych. Jest on bardzo delikatny w smaku i dzięki temu bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu i podzielenia się opinią 🙂

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 300g kiszonej kapusty

– po ½ czerwonej i żółtej papryki

– 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone

– mała cebula

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– cukier do smaku

– 3-4 łyżki oleju z wiesiołka

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z papryką?

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Rozdrobnić nożem. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Papryki pokroić w niedużą kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Dodać olej z wiesiołka i dokładnie wymieszać. Kapustę kiszoną z papryką można podawać zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.

Surówka z kiszonej kapusty z papryką
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Nie dodawałam w sałatce z kiszoną kapustą ogórków. Ale widzę, że to całkiem świetny pomysł. Chętnie wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button