Szybka karpatka
Szybka karpatka w 20 minut!
Przepyszne ciasto parzone przełożone kremem waniliowym. Szybka karpatka, której przygotowanie zajmie wam niespełna 20 minut. Karpatka jest ładnie pofalowana. Nazwa ciasta nawiązuje do masywu górskiego Karpat.
Przepis na ekspresową karpatkę jest bardzo łatwy. Wystarczy upiec dwa placki ciasta parzonego i przełożyć gotowym sprawdzonym wieloktronie przeze mnie kremem Karpatka, najlepiej tego bez konieczności gotowania.
W moim odczuciu najsmaczniejszy jest krem firmy Delecta, ewentualnie Dr Oetker. I nie jest to żadna reklama. Kiedy nie chce mi się gotować budyniu albo nie mam za dużo czasu sięgam po gotowy krem karpatka.
(średnia kwadratowa blacha lub duża prostokątna 20×30 cm)
Składniki:
Ciasto parzone na karpatkę:
– 1/2 kostki masła (100g)
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mąki
– 5 jajek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– krem karpatka Delecta (bez gotowania)
▌Jak zrobić szybką karpatkę?
Ciasto na karpatkę: Masło rozpuścić w rondelku. Zagotować wodę. Wrzącą wodę dodać do stopionego masła i zamieszać. Następnie dodać mąkę – gotować kilka minut ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Wbić jajka i dodać proszek do pieczenia. Zmiksować ciasto na głaską masę. Upiec dwa okrągłe placki w wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną blaszce w temperaturze 210˚C przez około 20 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Placki powinny uzyskać złoty kolor i ładnie wyrosnąć, tworząc fale.
Krem: przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystarczy dodać jedynie mleko i zmiksować.
Ciasto przełożyć kremem. Karpatkę przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam karpatkę, a tak dawno już nie piekłam. Znakomicie się prezentuje. 😊
PS, weszłam na stronę zostawić komentarz i mi się zapomniało, poszłam spać i tak sobie wiszę gościnnie 😅