Szybkie ciasto czekoladowe
Szybkie ciasto czekoladowe
Wspaniale wilgotne, oblane polewą i posypane orzechami. Szybkie ciasto czekoladowe to genialny pomysł na osłodę ponurego dnia. Przygotujecie je w kilkanaście minut, plus czas pieczenia.
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem zaczerpnęłam ze starego zeszytu mojej mamy. Moim zdaniem to najprostsze ciasto czekoladowe, bo oparte na kakao i do tego mieszane łyżką. Nie trzeba dodatkowo topić czekolady.
Ciasto czekoladowe według tej receptury jest mokre, wilgotne i ciężkie. Wyglądem przypomina murzynek, choć ten ma nieco inną, lżejszą konsystencję. Dodatek cynamonu i cukru waniliowego tworzy genialny balans z gorzkim kakao.
Zobacz także → ciasto Brownie (ciasto czekoladowe).
1 szklanka to 250 ml
(keksówka)
Składniki:
– 120g masła
– 1 jajko
– ¾ szklanki mleka
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka cukru (polecam dać cukier trzcinowy)
– 4 łyżki dżemu z owoców leśnych albo powideł śliwkowych
– 2 czubate łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
– 4-5 łyżek śmietanki 30%
– 80g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
– garść posiekanych włoskich orzechów do posypania
– tłuszcz do wysmarowania foremki + kasza manna do posypania
▌Jak zrobić szybkie wilgotne ciasto czekoladowe?
Masło stopić w rondelku i pozostawić na chwilę do ostudzenia. Mąkę wraz z sodą i kakao przesiać przez sito do miski. Wbić jajko, dodać cukier, dżem, cynamon oraz cukier waniliowy. Wlać mleko. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.
Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną keksówki. Ciasto czekoladowe wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika (funkcja góra-dół) i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka. Wierzch powinien zacząć pękać.
Polewa: Śmietankę lekko podgrzać, po czym wrzucić do niej kawałki czekolady. Dokładnie mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową polewę wylać na ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady, do których się zaliczam 🙂
Ja również 🙂
Zapowiada się bardzo pysznie – może wypróbujemy, bo cóż robić w te długie domowe dni.
Zachęcam gorąco 🙂