Ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne
Ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne
Kartofle stanowią podstawę kuchni Polskiej wielu regionów. Zastąpiły one w znacznej mierze dawniej spożywane kasze. Ziemniaki smażone z boczkiem są nadal chętnie jadanym w Polsce posiłkiem. Ziemniaki są popularne zarówno w kuchni Wielkopolski, Pomorza, Kujaw, Śląska, Podlasia czy Podhala. Smażono je wraz wcześniej ze stopionym boczkiem, bądź słoniną oraz zeszkloną cebulą.
Obowiązkowo ziemniaki smażone podawano z kubkiem zsiadłego mleka albo maślanki. W zależności od regionu, są określane jako kartofle pyry, pyrki albo kartoszki. Nawet w kuchni mieszczańskiej obiad bez kartofli był nie do pomyślenia. Do dziś ziemniaki zajmują ważne miejsce w tradycji kulinarnej wielu Polaków. Pewna gospodyni zapytana przez etnografa, co gotować odpowiedziała krótko:
„Zagon kartofli i bruzdę maślonki” *
Ziemniaki najpierw gotowano w łupinach, studzono, a potem obierano ze skórki. Ja gotowałam ziemniaki w sposób tradycyjny, bez skórki, pokrojone na mniejsze kawałki. Osobiście lubię ugotować porcję kartofli poprzedniego dnia, przechowując je potem w lodówce. Zaoszczędzam wtedy czas przygotowania posiłku. Ponadto mam wrażenie, iż dobrze schłodzone ziemniaki mniej się potem kruszą na patelni podczas smażenia.
Najsmaczniejsze są ziemniaki dobrze wysmażone i wyraźnie zarumienione. Przyrządzając sobie takie ziemniaczki, możecie poczuć się jak na na wiosce albo w przytulnej gospodzie 🙂
*cytat pochodzi z książki Z.Przybylaka „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” Poznań 2005, s. 126.
(Dla 2-3 osób)
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 20 dag boczku wędzonego (parzonego)
– 1 duża cebula
– 1 łyżka smalcu
– świeży koper
– sól, pieprz
Dodatkowo: zsiadłe mleko
▌Jak zrobić ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne?
Ziemniaki ugotować. Ostudzić. Można je ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pokroić w talarki. Boczek pokroić w małą kostkę. Stopić na patelni, aby nabrał złotego koloru. Jeśli jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawania smalcu. Ja dodaję zwykle około1 łyżki.
Cebulę posiekać i dodać do podsmażonego boczku. Zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, ostrożnie przewracając łopatką, aby się nie pokruszyły. Smażyć do momentu, aż się zezłocą.
Dodać nieco pieprzu i ewentualnie posolić. Ja tego nie robię, gdyż solę wodę do gotowania. Poza tym boczek też jest słony. Danie przełożyć na talerze i posypać posiekanym koprem. Ziemniaki smażone z boczkiem podawać z kubkiem zsiadłego mleka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zrobiłaś mi smaka i idę strugać ziemniaki 🙂
To miłe 🙂
Świetny przepis, ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie!
U mnie takie anie często ląduje na talerzu gdy zostaną ziemniaki z obiadu 😛
Smaki dzieciństwa 🙂 Jutro będą na obiad 🙂 🙂