WegetariańskieZupy i kremy

Zupa brokułowa z pieczarkami i makaronem

Zupa brokułowa z pieczarkami i makaronem

Pyszna, kremowa. Dosyć często lubię gotować taką zupę brokułową, z uwagi na to że jest treściwa i pożywna. Zawiera dużo warzyw, w dodatku ma przyjemny delikatnie maślany smak. Do zupy brokułowej z makaronem polecam dać pieczarki brązowe (nie obieram ich, tylko dokładnie myję pod bieżącą wodą).

Zobacz takżezupa ogórkowa. 

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– około 1,7 l bulionu (może być z 1 kostki z kury lub warzywnej)

– 1 brokuł

– włoszczyzna (2-3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, biała część pora)

– 250g brązowych pieczarek

–  2 garście makaronu kolanka około 100-120g (wsypuję „na oko”)

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 kulki pieprzu

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 pełna łyżka mąki

– kubeczek słodkiej śmietanki 30% (200g)

– olej do podsmażenia warzyw

– 1 łyżka masła

– maggi

– odrobina czosnku granulowananego do smaku

-1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz czarny lub ziołowy

Przepis na: Zupę brokułową z pieczarkami i makaronem – Etapy przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i zerzeć na tarce o grubych oczkach. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, zaś por w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać nożem.

W garnku na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę wraz z porem. Dodać startą włoszczyznę, smażyć kilka minut na średnim ogniu. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Podsmażone warzywa zalać bulionem, zagotować. Wsypać makaron, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Wywar posolić do smaku. Po 5 minutach dodać różyczki brokuła. W międzyczasie umyć pieczarki (nie obierać), pokroić w pasterki i podsmażyć na oleju, posolić i dodać do zupy.

Zupę brokułową gotować na małym ogniu  do miękkości warzyw i makaronu (około 15 minut). Na koniec zupę  doprawić ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego, maggi oraz tymiankiem.

W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, połączyć ze śmietanką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Następnie wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Zupę zestawić z ognia i dodać pół pęczka posiekanej natki pietruszki oraz łyżkę masła. Zupę brokułową z makaronem podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.

Zupa brokułowa z pieczarkami i makaronem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button