Zupa brokułowa z pieczarkami i makaronem
Zupa brokułowa z pieczarkami i makaronem
Pyszna, kremowa. Dosyć często lubię gotować taką zupę brokułową, z uwagi na to że jest treściwa i pożywna. Zawiera dużo warzyw, w dodatku ma przyjemny delikatnie maślany smak. Do zupy brokułowej z makaronem polecam dać pieczarki brązowe (nie obieram ich, tylko dokładnie myję pod bieżącą wodą).
Zobacz także → zupa ogórkowa.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– około 1,7 l bulionu (może być z 1 kostki z kury lub warzywnej)
– 1 brokuł
– włoszczyzna (2-3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, biała część pora)
– 250g brązowych pieczarek
– 2 garście makaronu kolanka około 100-120g (wsypuję „na oko”)
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 kulki pieprzu
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 pełna łyżka mąki
– kubeczek słodkiej śmietanki 30% (200g)
– olej do podsmażenia warzyw
– 1 łyżka masła
– maggi
– odrobina czosnku granulowananego do smaku
-1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz czarny lub ziołowy
▌Przepis na: Zupę brokułową z pieczarkami i makaronem – Etapy przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i zerzeć na tarce o grubych oczkach. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, zaś por w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać nożem.
W garnku na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę wraz z porem. Dodać startą włoszczyznę, smażyć kilka minut na średnim ogniu. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Podsmażone warzywa zalać bulionem, zagotować. Wsypać makaron, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Wywar posolić do smaku. Po 5 minutach dodać różyczki brokuła. W międzyczasie umyć pieczarki (nie obierać), pokroić w pasterki i podsmażyć na oleju, posolić i dodać do zupy.
Zupę brokułową gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i makaronu (około 15 minut). Na koniec zupę doprawić ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego, maggi oraz tymiankiem.
W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, połączyć ze śmietanką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Następnie wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Zupę zestawić z ognia i dodać pół pęczka posiekanej natki pietruszki oraz łyżkę masła. Zupę brokułową z makaronem podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć