Zupa serowa z brokułami
Zupa serowa z brokułami
Pyszna zupa jarzynowa na serkach topionych, z brokułami i ziemniakami. Bez trudu ugotuje ją nawet nowicjusz w kuchni. Jarzyny zamiast pokrojone w kostkę, są starte na tarce o małych oczkach.
Zupa serowa z brokułami idelnie komponuje się z groszkiem ptysiowym ale można ją również podać solo lub z drobnym makaronem, jak kto woli.
Zobacz także→ zupa cebulowo-serowa.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 brokuł (500g)
– włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera, kawałek pora – biała część)
– 3 ziemniaki
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 serki topione (2x po 100g lub 2x90g w przypadku serków Hochland)
– ½ pęczka koperku
– 1,5 l bulionu (może być z kostki)
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 2-3 łyżki oleju
– maggi
– sól, pieprz
Do podania:
– groszek ptysiowy
▌Przepis na zupę serową z brokułami – etapy przygotowania:
Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Por pokroić w półksiężyce. Cebulę i ziemniaki obrać, cebulę pokroić w niedużą kostkę, zaś ziemniaki w większą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem.
Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażyć najpierw cebulę wraz porem, następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler oraz czosnek – smażyć kilka minut często mieszając. Następnie zalać 1,5 litrem wody, dodać pokrojone ziemniaki, 1 kostkę warzywną lub rosołową, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wywar postawić na gaz.
Po kilku minutach dodać do zupy pokrojone na różyczki brokuły i gotować do miękkości. W niewielkiej ilości wywaru w rondelku rozpuścić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione ciągle mieszając do ich rozpuszczenia. Wlać do gotującej się zupy.
Zupę brokułową doprawić solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i maggi. Na koniec dodać drobno posiekany koper. Zupę zestawić z ognia.
Zupę brokułowo-serową podawać z groszkiem ptysiowym lub z drobnym makaronem nitki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć