Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zielona surówka zabielana „nowalijka”

Surówka ta często gości na stole w moim rodzinnym domu. Tato nazywa ją  „nowalijką”. Gdy tylko pojawiają się wiosną młode warzywa, rodzice zamieniają zimową kapustę kiszoną na surówkę nowalijkę. Komponuje się ona dobrze zarówno z daniami mięsnymi, rybami oraz wegetariańskimi. Surówka ta to prawdziwa bomba witamin i soli mineralnych :-)

DSCN4545

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 3-4 liście sałaty

– pół ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe

– cebula dymka

– 2 rzodkiewki

– po łyżce natki pietruszki, koperku i szczypiorku

– 4 łyżki chudej śmietany lub jogurtu

– sól, pieprz ziołowy

– odrobina soku z cytryny

– cukier (opcjonalnie)

 

Sałatę umyć, porwać na nieduże kawałki. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, rzodkiewki pokroić w plasterki. Zieleninę drobno poszatkować. Dodać do warzyw.

 

W kubeczku zmieszać ze sobą śmietanę bądź jogurt, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Zabielić sałatkę  powstałym sosem i dokładnie  wymieszać. Surówkę podawać do obiadu zarówno do mięs, jak i potraw wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.

DSCN4525DSCN4531

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Zielona surówka zabielana „nowalijka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>