Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą
Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą
Pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i podsmażoną cebulą ma przyjemny słodkawy posmak. Dodatek czosnku, mielonej słodkiej papryki i majeranku dodaje jej wyrazistości. Pasta z kaszy jaglanej jest bardzo pożywna i sycąca, do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
Kasza jaglana jest uznawana za z najstarszych kasz. Wytwarza się ją z ziaren prosa. Kasza ta jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę oraz sole mineralne (żelazo, fosfor, wapń, magnez, miedź, selen i mangan). Obfituje także w łatwo przyswajalny krzem. Kasza jaglana działa również zasadotwórczo, czyli wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jako jedna z nielicznych kasz, kasza jaglana nie zawiera glutenu.
Zobacz także → pasta z kaszy jaglanej, awokado i suszonych pomidorów.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 2 łyżki masła lub oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1,5 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą?
Kaszę jaglaną przelać na sicie wrzątkiem, by pozbyć się nadmiaru goryczki. Zalać 1 szklanką wody. Dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy kasza całkowicie wchłonie wodę, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem, aby doszła.
Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na 2 łyżkach masła lub oleju najpierw podsmażyć cebulę. Następnie dodać starte jabłko, roztarty w palcach majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Smażyć 1 minutę. Połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą podawać do smarowania pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
z jabłkiem bym zjadła, ale z cebulą nie…jakoś nie pasuje mi takie połączenie smaków
Ciekawie to zrobiłaś. Bardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie 🙂
Dziękuję 🙂 Polecam spróbować:)
Bardzo ciekawa pasta 🙂 takiej nie jadłam 🙂 u nas popularna to jest z makreli i jajka 🙂
Lubię jeść kaszę jaglaną, więc możliwe, że taka pasta również by mi zasmakowała 🙂
Polecam 🙂
Bardzo lubię takie zdrowsze pasty kanapkowe. Chętnie spróbowałabym Twojej. Obowiązkowo z pokrojonym w plasterki ogórkiem małosolnym 🙂
Tak, ogórek też by tutaj pasował 🙂
Ciekawa pasta 🙂
Jak zawsze zaskakujesz kulinarnymi połączeniami 🙂
Miło mi, że tak uważasz 🙂
Bardzo fajna pasta 🙂
Dziękuję i polecam spróbować 🙂
Bardzo fajny pomysł, takiej pasty jeszcze nie jadłam 🙂