Jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce?
Mrożenie jest dobrym sposobem na przedłużenie trwałości żywności. Nie powoduje utraty wartości odżywczych produktów. Jakie produkty nadają się do mrożenia a jakie nie? Możemy mrozić zarówno surowe produkty (np. owoce, warzywa), jak i gotowe potrawy. Żywność przeznaczona do zamrożenia nie powinna być gorąca ani nawet ciepła a w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzona z lodówki. Optymalna temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18°C.
JAK MROZIĆ ŻYWNOŚĆ?
Potrawy należy umieścić poporcjowane w specjalnych plastikowych pojemnikach lub w woreczkach do zamrażania. Dobrze jest umieścić karteczki z datą mrożenia, by żywność nie leżała zbyt długo w zamrażarce. Przyjmuje się, że większość potraw jakie mrozimy powinna zostać przez nas zjedzona w przeciągu 2-3 miesięcy, przy czym ugotowane potrawy (np. gołąbki, lazania, usmażone kotlety, gulasz) powinny zostać spożyte w ciągu maksymalnie 1 miesiąca.
W przypadku mrożenia zup, nie należy mrozić ich razem z ryżem czy makaronem. Jeśli chcemy zamrozić produkty, które w momencie kupna były już zamrożone, czas do spożycia liczy się od daty zakupu, nie zaś od daty przydatności podanej przez producenta.
JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ PRODUKTY SPOŻYWCZE W ZAMRAŻARCE?
Uwaga! Pamiętajmy, aby nie należy mrozić produktów, które wcześniej były rozmrażane.
DOMOWE POTRAWY
Dania ugotowane np. pierogi, gołąbki, krokiety albo kotlety powinny być spożyte najpóźniej do 1 miesiąca od zamrożenia. Zupy mrozimy ale bez dodatku makaronu czy ryżu.
GOTOWE DANIA
Gotowe potrawy ze sklepu zachowują świeżość średnio 2-4 miesiące.
MIĘSO
W przypadku mięsa, im jest ono tłustsze, tym krócej może być przechowywane w zamrażarce z uwagi na jełczenie tłuszczu. Mięso czy ryby powinno być rozmrażane stopniowo. Najlepiej jest włożyć je do lodówki lub ewentualnie rozmrażać w temperaturze pokojowej umieszczone na półmisku.
drób – 2-3 miesiące
mięso wołowe i cielęce do 8 miesięcy
mięso baranie do 9 miesięcy
wieprzowina do 6 miesięcy
mięso mielone do 2 miesięcy
dziczyzna 6-12 miesięcy
kiełbasy do 6 miesięcy
RYBY
Ryby można przechowywać zamrażarce do 4 miesięcy ale śledzie, z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu (10g na 100g) już tylko do 2 miesięcy.
WARZYWA i OWOCE
Mrożone warzywa oraz produkty mączne typu kluski czy pierogi można od razu wrzucać na wrzątek i gotować przez kilka minut. Warzywa mogą być również rozmrażane na parze.
warzywa oraz grzyby – zachowują świeżość nawet do 8 miesięcy.
Szpinak, papryka kabaczek, cukinia czy dynia – do 12 miesięcy.
owoce – do 6 miesięcy (truskawki, maliny do 4 miesięcy)
NABIAŁ
nabiał (np. ser żółty) – do 3 miesięcy ciasta – do 3 miesięcy
CHLEB I POTRAWY MĄCZNE
potrawy mączne (pierogi, kluski) – do 3 miesięcy
pieczywo – 3-4 miesiące
ciasto na chleb – do 1 miesiąca
naleśniki – do 3 miesięcy
pizza – do 3 miesięcy
INNE
lody – do 2 miesięcy
masło, margaryna do 3 miesięcy
zioła – do 12 miesięcy
JAKIE PRODUKTY NIE NADAJĄ SIĘ DO MROŻENIA?
■ jajka surowe ani gotowane (chyba, że mrozimy osobno żółtko osobno białko)
■ jogurt, maślanka, śmietana, serki homogenizowane, twaróg
■ sałatki na bazie majonezu
■ gotowane ziemniaki, ryż i makaron
■ cebula
■ rzodkiewka
■ bakłażan
■ melon
■ jabłka
■ owoce morza (wcześniej były mrożone w transporcie)
■ potrawy obfitujące w czosnek (po rozmrożeniu stają się gorzkie)
■ podroby (po rozmrożeniu stają się gumowate)
■ ciasta przekładane kremami i budyniem
■ napoje gazowane
Helen G.
Fajna ściągawka. Ja od jakiegoś czasu faktycznie zaczęłam opisywać daty na zamrażanych produktach, bo potem trudno odtworzyć, kiedy były wrzucone do zamrażalki, a czas szybko leci…
Dokładnie. Warto zapisywać markerem na woreczku datę mrożenia.