Zupa krem ze szparagów
Zupa krem ze szparagów
Delikatna, o kremowej konsystencji. Zupa krem ze szparagów to pyszna, lekka wiosenna zupa. Sezon na szparagi jest niestety bardzo krótki, bo trwa od maja do czerwca. Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować jakieś danie z udziałem tego warzywa.
Moją propozycją jest zupa krem z zielonych szparagów, gdyż te uważam za najsmaczniejsze. W sklepach są dostępne także jeszcze szparagi białe i fioletowe. Krem ze szparagów jest w smaku bardzo delikatny, lekko słodkawy. Zupa szparagowa dobrze komponuje się z groszkiem ptysiowym albo z domowymi grzankami.
Zobacz także → zupa-krem z porów
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 pęczki zielonych szparagów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 1l bulionu warzywnego (ewentualnie z kostki)
– 100 ml śmietanki 30%
– cukier do smaku
– 1 łyżka soku z cytryny
– duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– pół pęczka posiekanej natki pietruszki do posypania
▌Jak zrobić zupę krem ze szparagów?
Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Odciąć główki, zdrewniałe końce także odciąć i wyrzucić. Resztę pokroić w małe kawałki. Główki wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż trochę zmiękną ale powinny pozostać jędrne (posłużą do dekoracji zupy). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle.
Główki szparagów wyjąć z bulionu łyżką cedzakową odłożyć na talerz. Włożyć zaś pokrojone szparagi i podsmażoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksować zupę na gładki krem z dodatkiem śmietanki (odrobinę pozostawić do dekoracji). Jeśli pozostaną wyczuwalne w smaku włókna, wówczas należy przecedzić zupę przez sito.
Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Zupę-krem ze szparagów podawać z kleksem słodkiej śmietanki, udekorowaną główkami szparagów i posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje również z groszkiem ptysiowym albo z grzankami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Smakowicie wygląda 🙂 Uwielbiam szparagi, szkoda, że sezon na nie jest taki krótki.
Dziękuję 🙂 No właśnie…
Muszę koniecznie zrobić tą zupę 🙂
Polecam zwłaszcza teraz na wiosnę 🙂
Robię podobną zupę – jest pyszna 🙂
Bardzo apetyczna zupa:) Lubię takie:)
Bardzo dobry pomysł na zdrową, wiosenną zupę 🙂 Lubię szparagi i na pewno skorzystam z tego przepisu 🙂
Wygląda smacznie 🙂