Makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Prosto i smacznie. Bardzo lubię połączenie makaronu i boczku w towarzystwie warzyw. Zwieńczeniem potrawy jest częściowo rozpuszczony oraz pokruszony do dekoracji ser pleśniowy Lazur, który doskonale komponuje się ze słodyczą pomidorków koktajlowych. Danie proste, nie wyszukane ale za to pyszne w smaku. Mąż, który nie przepada za makaronami, pochwalił smak potrawy 🙂 Makaron z boczkiem ,cukinią i pomidorkami koktajlowymi to dobra propozycją zarówno na obiad, jaki i kolację „we dwoje” w towarzystwie lampki dobrego czerwonego wina:)
(Dla 2 osób)
Składniki:
– ok.200g makaronu penne (rurki)
– 20 dag wędzonego boczku parzonego
– 1 średnia cukinia
– 80 g sera pleśniowego Lazur
– pomidorki koktajlowe Tęcza Smaku
– 1 cebula
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz
▌Jak zrobić makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi?
Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, następnie dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Jeśli mamy boczek wędzony surowy, wpierw należy go obgotować kilka minut we wrzątku i dopiero podsmażać na patelni. Dodać cukinię pokrojoną w pół-plasterki i smażyć, aż zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy (zostawić trochę do dekoracji) oraz natkę i zestawić patelnię z ognia. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Makaron udekorować przekrojonym na pół pomidorkami koktajlowymi. Podawać gorący.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
Polecam, przepis jest bardzo prosty:)
Danie wygląda przepysznie. Nie miałam inspiracji co zrobić dziś na obiad. Lecę do sklepu i zabieram się za gotowanie.
Hmm, to brzmi kusząco 🙂
Na takie danie zawsze znajdzie się amator, bo proste i smaczne 🙂
Makaron z boczkiem i warzywami to zawsze sukces <3 Wygląda przepysznie 🙂