Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami
Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami
Soczyste za sprawą majonezu. Do tego bardzo smaczne i niebanalne w smaku. Kotlety siekane z piersi kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i koperkiem nieco przypominają wyglądem placki. Smaży się je bardzo podobnie. Mięso z kurczaka musi być jednak jak nadrobniej posiekane, wtedy masa mięsna nie będzie się rozpadać podczas smażenia.
Zobacz także → kotlety zbójnickie z kurczaka.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 700-800g piersi z kurczaka
– 350g pieczarek
– 150g tartego sera żółtego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 2 łyżki majonezu
– około 6 łyżek mąki pszennej
– pęczek posiekanego koperku
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami?
Kurczaka umyć pod bieżącą woda, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie bardzo drobno posiekac ostrym nożem i przełożyc do większej miski. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż puszczą sok. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Pieczarki doprawić solą i pieprzem. Odcedzić z nadmiaru wody i dodać do mięsa.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać i dodać do mięsa wraz z serem i podsmażonymi pieczarkami z cebulą i czosnkiem. Wbić jajka, dodać mąkę, majonez, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i maggi. Masę dokładnie wymieszać łyżką. Jeśli okaże się zbyt luźna, dodać jeszcze trochę mąki.
Na rozgrzany olej kłaść porcje masy mięsnej łyżką i smażyć na średnim ogniu jak placki, z obu stron na rumiano. Kotlety siekane ostrożnie przewracać łopatką, by ich nie uszkodzić. Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem podawać z ziemnikami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć