PieczywoŚniadanie

Chleb pasterski

Chleb pasterski

Bardzo podoba mi się pieczenie chleba. To duża frajda i satysfakcja, że spożywam później swój własny wypiek, taki od serca. Dziś zapraszam was na chleb pasterski z gotowej mieszanki. Chleb można upiec w piekarniku, bądź w wypiekaczu, jeśli ktoś taki posiada. Dodam jeszcze, że pieczywo nie zawiera konserwantów, GMO ani składników „E”. Skusicie się?

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb pasterski (500g)
– pestki słonecznika i dyni do posypania
– woda
– foremka do pieczenia (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Jak upiec chleb pasterski?

Zawartość obu torebek, dużej i małej wsypać do naczynia, wlać 330g wody w temp. 22˚C i mieszać przez 20 minut (ja z początku mieszam drewnianą łyżką, a potem wyrabiam ciasto rękami, bo bardzo się lepi).  Ciasto odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziarnami i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (50-90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia).

Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 220˚C, od razu spryskać ciepłą wodą przez 5 sekund i wypiekać w tej temp. przez 3 minuty, po czym zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty). Chleb pasterski studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

 

Chleb pasterski
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button