Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Aromatyczna i rozgrzewająca. Zupa gulaszowa to bardzo smaczne i jednocześnie sycące danie jednogarnkowe. W jednym posiłku mamy zarówno duszone mięso, jak i warzywa. Zupa gulaszowa z ziemniakami? Jak najbardziej, ziemniaki świetnie się tutaj komponują. Oprócz ziemniaków do zupy gulaszowej warto też dodać papryki i pomidory krojone z puszki.
Zobacz także → zupa grochowa – grochówka.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1,7 l wody lub bulionu
– 350g łopatki wieprzowej
– 1 cebula
– 3 ziemniaki
– 2 marchewki
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– ½ szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– olej do podsmażenia
– posiekana natka pietruszki do posypania
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę gulaszową?
Mięso z łopatki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Obsypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, napierw zeszklić cebulę. Po 2-3 minutach dodać czosnek – smażyć jeszcze minutę, następnie przełożyć do garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć na większym gazie mięso. Posypyć mielonymi paprykami, tymiankiem i oregano. Chwilę jeszcze smażyć. Wlać wino i gotować 10 minut.
Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować. Dodać pomidory krojone z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkosci mięsa). Na 20 minut przed końcem duszenia dodać ziemniaki, marchewki i papryki.
Zupę gulaszową w razie potrzeby zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszaną w ¼ szklanki wody i zahartowaną kilka łyżkami gorącego wywaru, choć nie jest to konieczne. Zupę gulaszową podawać solo lub z pieczywem,, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć