WegetariańskieZupy i kremy

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Idealny na lato. Chłodny, lekki i orzeźwiający chłodnik litewski jest znaną i lubianą potrawą kuchni polskiej oraz litewskiej. Świetnie sprawdzi się w upalne dni. Bazą dla chłodnika jest ugotowana botwinka wymieszana wraz z surowym ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną, a także ze śmietaną, zsiadłym mlekiem albo jogurtem.

Dawniej chłodnik litewski wzbogacano mięsem (ugotowane szyjki rakowe) lub wywarem z ryb. Obecnie chłodnik często podaje się udekorowany połówkami ugotowanego na twardo jajka, a czasem z dodatkiem ugotowanych młodych ziemniaków.

Zupa chłodnik litewski z botwinki będzie smaczniejsza, jeśli przygotujemy ją dzień wcześniej. Wówczas smaki zdążą się ze sobą połączyć.

Zobacz takżezupa z młodej kapusty z kiełbasą. 

(Dla 4- 5 osób)

Składniki:

– 500 ml bulionu albo wody

– 400-500g kefiru, jogurtu, maślanki albo zsiadłego mleka

– 1 duże opakowanie gęstej śmietany 18% (330g lub 400g)

– 2 pęczki botwinki

– 2-3 ogórki gruntowe

– 1 pęczek rzodkiewek (około 7-8 sztuk)

– ½ pęczka posiekanego koperku

– ½ pęczka posiekanego szczypiorku

– 2 ząbki czosnku

– ½ -1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)

– 2 łyżki soku z cytryny lub 1-2 łyżeczki octu

– cukier do smaku (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić chłodnik litewski?

Botwinkę, ogórki, rzodkiewki oraz zieleninę opłukać pod bieżącą wodą. Odciąć buraczki z botwinki, obrać a następnie pokroić w niedużą kostkę. Łodyżki i liście botwinki posiekać.

Zagotować rosół lub wodę, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez 20 minut, na niedużym gazie, do miękkości buraczków. Na 5-8 minut przed końcem gotowania dodać liście. Ostudzić.

Do wystudzonego wywaru dodać starte na tarce o grubych oczkach ogórki, rzodkiewki czosnek oraz koperek i szczypiorek. Następnie dodać kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę. Zupę chłodnik doprawić startym solą, pieprzem i sokiem z cytryny albo octem, ewentualnie cukrem. Wymieszać i przed podaniem schłodzić w lodówce. Chłodnik litewski podawać solo lub z ugotowanymi na twardo jajkami albo z młodymi ziemniakami.

Smacznego !

Helen G.

Chłodnik litewski
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button