Chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Idealny na lato. Chłodny, lekki i orzeźwiający chłodnik litewski jest znaną i lubianą potrawą kuchni polskiej oraz litewskiej. Świetnie sprawdzi się w upalne dni. Bazą dla chłodnika jest ugotowana botwinka wymieszana wraz z surowym ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną, a także ze śmietaną, zsiadłym mlekiem albo jogurtem.
Dawniej chłodnik litewski wzbogacano mięsem (ugotowane szyjki rakowe) lub wywarem z ryb. Obecnie chłodnik często podaje się udekorowany połówkami ugotowanego na twardo jajka, a czasem z dodatkiem ugotowanych młodych ziemniaków.
Zupa chłodnik litewski z botwinki będzie smaczniejsza, jeśli przygotujemy ją dzień wcześniej. Wówczas smaki zdążą się ze sobą połączyć.
Zobacz także → zupa z młodej kapusty z kiełbasą.
(Dla 4- 5 osób)
Składniki:
– 500 ml bulionu albo wody
– 400-500g kefiru, jogurtu, maślanki albo zsiadłego mleka
– 1 duże opakowanie gęstej śmietany 18% (330g lub 400g)
– 2 pęczki botwinki
– 2-3 ogórki gruntowe
– 1 pęczek rzodkiewek (około 7-8 sztuk)
– ½ pęczka posiekanego koperku
– ½ pęczka posiekanego szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– ½ -1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
– 2 łyżki soku z cytryny lub 1-2 łyżeczki octu
– cukier do smaku (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić chłodnik litewski?
Botwinkę, ogórki, rzodkiewki oraz zieleninę opłukać pod bieżącą wodą. Odciąć buraczki z botwinki, obrać a następnie pokroić w niedużą kostkę. Łodyżki i liście botwinki posiekać.
Zagotować rosół lub wodę, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez 20 minut, na niedużym gazie, do miękkości buraczków. Na 5-8 minut przed końcem gotowania dodać liście. Ostudzić.
Do wystudzonego wywaru dodać starte na tarce o grubych oczkach ogórki, rzodkiewki czosnek oraz koperek i szczypiorek. Następnie dodać kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę. Zupę chłodnik doprawić startym solą, pieprzem i sokiem z cytryny albo octem, ewentualnie cukrem. Wymieszać i przed podaniem schłodzić w lodówce. Chłodnik litewski podawać solo lub z ugotowanymi na twardo jajkami albo z młodymi ziemniakami.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć