Zupy i kremy

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem – pieczarkowa

Najsmaczniejsza z grzankami albo groszkiem ptysiowym. W niektórych domach jak zupa pieczarkowa, to tylko z drobnym makaronem. Niezależnie jak ją podacie, zupa krem z pieczarek zawsze się udaje, do tego jest naprawdę pyszna! Nic tylko gotować 🙂 Kilka podsmażonych pieczarek można pozostawić do dekoracji zupy.

Zobacz takżezupa porowo-serowa.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg pieczarek

– 1 l wody lub bulionu

– 1 cebula

– ½ małego pora

– 4 ziemniaki

– 1 pietruszka

– 1 nieduża marchewka

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 łyżki masła

– 100ml śmietanki 30%

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– posiekana natka pietruszki

Do podania: grzanki, groszek ptysiowy lub drobny makaron

Jak zrobić zupę krem z pieczarek?

Wszystkie warzywa umyć i obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora posiekać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać.

W garnku na maśle najpierw zeszklić cebulę wraz z porem. Po kilku minutach dodać pieczarki. Dusić około 10 minut. Posolić i dodać nieco pieprzu. W międzyczasie dodać posiekany czosnek. Wlać 1 litr wody lub bulionu, lekko posolić. Dodać liść laurowy, startą marchewkę, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę krem z pieczarek dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut, do miękkości warzyw.

Po ugotowaniu wyjąć liść laurowy a zupę pieczarkową zmiksować z blenderze. Na koniec wlać zahartowaną wcześniej 1-2 lyżkami gorącego wywaru śmietanką, wymieszać. Zupę pieczarkową doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać udekorowaną natką pietruszki, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z drobnym makaronem.

Smacznego!

Helen G.

Zupa krem z pieczarek
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button