Zupa krem z pieczarek
Zupa krem – pieczarkowa
Najsmaczniejsza z grzankami albo groszkiem ptysiowym. W niektórych domach jak zupa pieczarkowa, to tylko z drobnym makaronem. Niezależnie jak ją podacie, zupa krem z pieczarek zawsze się udaje, do tego jest naprawdę pyszna! Nic tylko gotować 🙂 Kilka podsmażonych pieczarek można pozostawić do dekoracji zupy.
Zobacz także → zupa porowo-serowa.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1kg pieczarek
– 1 l wody lub bulionu
– 1 cebula
– ½ małego pora
– 4 ziemniaki
– 1 pietruszka
– 1 nieduża marchewka
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 łyżki masła
– 100ml śmietanki 30%
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– posiekana natka pietruszki
Do podania: grzanki, groszek ptysiowy lub drobny makaron
▌Jak zrobić zupę krem z pieczarek?
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora posiekać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać.
W garnku na maśle najpierw zeszklić cebulę wraz z porem. Po kilku minutach dodać pieczarki. Dusić około 10 minut. Posolić i dodać nieco pieprzu. W międzyczasie dodać posiekany czosnek. Wlać 1 litr wody lub bulionu, lekko posolić. Dodać liść laurowy, startą marchewkę, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę krem z pieczarek dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut, do miękkości warzyw.
Po ugotowaniu wyjąć liść laurowy a zupę pieczarkową zmiksować z blenderze. Na koniec wlać zahartowaną wcześniej 1-2 lyżkami gorącego wywaru śmietanką, wymieszać. Zupę pieczarkową doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać udekorowaną natką pietruszki, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z drobnym makaronem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszna zupa, ale dawno takiej nie robiłam 😀
Polecam serdecznie 🙂