Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń rzymska z jajkiem
Soczysty klops z mięsa mielonego. Pieczeń rzymska nadziewana jajkiem to jedna z lubianych potraw na Wielkanoc i nie tylko. Dość często ją piekę bez okazji i podaję jako dodatek do ziemniaków i sosu grzybowego (pieczarkowego). Nie zawsze też nadziewam klopsa jajkiem. Obie wersje są równie smaczne.
Na zdjeciach pieczeń wyszła mi zbyt niska, gdyż dałam tylko 0,5 kg mięsa, a powinno być co najmniej 800g.
Zobacz także → pieczona biała kiełbasa z boczkiem.
(keksówka)
Składniki:
– 800g-1kg miesa mielonego wieprzowo-wołowego
– 5 jajek M (lub 4 jajka L) ugotowanych na twardo
– 1 jajko
– 1 kazjerka namoczona w mleku
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżka musztardy (polecam chrzanową)
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 1/2 łyżeczki majeranku
– maggi
– sól, pieprz
Opcjonalnie:
– 2 liście laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 jagody jałowca
Dodatkowo:
– kilka łyżek musztardy do posmarowania wierzchu
– majeranek do posypania
– olej do podsmażenia cebuli i czosnku
– masło lub smalec do wysmarowania keksówki
– bułka tarta do obsypania foremki
▌Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem – Etapy przygotowania:
5 jajek ugotować na twardo. Ostudzic. Obrać ze skorupek.
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Kajzerkę namoczć w mleku, by zmiękła, następnie odcisnąć. Posmażoną cebulę i namoczoną bułkę umieścić w misce z mięsem mielonym. Wbić jajko, dodać przyprawy, musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić dłońmi gładką masę. Powinna mieć wyrazisty smak.
Keksówkę wysmarować masłem bądź smalcem, obsypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę mięsa. Na środku układać jajka (odkroić końcówki jajek, aby się ze sobą stykały) wdłuż, jedno za drugim. Lekko je wgnieść. Przykryć drugą połową mięsa. Uklepać u góry, tworząc kopczyk. Wiech pieczeni posmarować musztardą i posypać majerankiem. Można położyć 2 liście laurowe i wetknąć kilka ziaren ziela angielskiego oraz jagód jałowca, choć nie jest to konieczne.
Pieczeń rzymską wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec około 1 godzinę, aż góra się lekko zarówieni. Sprawdzić patyczkiem czy mięso się upiekło. Pieczeń rzymską z jajkiem podawać na ciepło – grubsze plastry z ziemniakami z ogórkiem kiszonym lub z sosem pieczarkowym albo na zimno – cieńsze plastry na kanapki z sosem tatarskim.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Moja jest już w piekarniku, mniam!
Super, mam nadzieję, że smakuje 🙂
Muszę kiedyś w końcu wypróbować!
Polecam!