Schab w sosie musztardowo-pomidorowym
Schab w sosie musztardowo-pomidorowym
Schab duszony w sosie gęstym, aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy, koncentratu pomidorowego i pieczarek. Ciekawy pomysł na rodzinny obiad.
Zobacz także – idealny kotlet schabowy.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– około 700g schabu w plastrach
– 300g pieczarek
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżeczki musztary miodowej
– 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon, kozaka, sarepska
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– czosnek granulowany
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1,5 łyżki mąki
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa
– szczypta cukru (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Przepis na: schab w sosie musztardowo-pomidorowym – Etapy przygotowania:
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy mięso w kawałku, pokroić w cienkie około 1–centymetrowe plastry i lekko rozbić tłuczkiem.
Każdy plaster schabu posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz mieloną słodką papryką. Odłożyć.
Cebule pokroić w kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać. Cebule podsmażyć na tłuszczu przez parę minut, następnie dodać czosnek, smażyć minutę i przełożyć do garnka. Na osobnej patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojone w plastry pieczarki. Odłożyć.
Na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu) na większym ogniu podsmażyć plastry schabu do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Przełożyć do garnka. Podlać około 1,5-2 szklankami wody (tyle by ledwie zakrywała mięso). Dodać musztardy i wymieszać; dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy oraz trochę soli.
Schab w sosie dusić na małym ogniu pod przykryciem nieco ponad 1 godzinę do miękkości. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Po 40 minuach duszenia mięsa dodać podsmażone pieczarki.
W 1/4 szklanki wody rozrobić dokładnie mąkę, tak by nie było grudek. Dokładnie wymieszać, następnie wlać kilka łyżek gorącego wywaru. Zasmażkę wlać do mięsa. Zamieszać i zagotować. Sos doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Schab duszony w sosie musztardowo-pomidorowym podawać z kopytkami, kluskami albo ziemniakami purée i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć