Mięsa

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym

Fajny pomysł na szybki obiad. Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym przygotujecie dosłownie w 20 minut! Bardzo smaczne, mięciutkie i soczyste mięso, otulone w gęstym sosie śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku. Osobiście lubię podawać polędwiczki z indyka z surówką z pora i marchewki.

Zobacz takżepolędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 700g polędwiczek wieprzowych z indyka (u mnie były to 4 sztuki)

– około 2 szklanki bulionu (daję 1 kostkę warzywną lub rosołową)

– 1 duża cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– szczypta czosnku granulowanego

– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– mały pęczek koperku

– 1 małe opakowanie gęstej śmietany 200g

– 1 czubata łyżka mąki

– olej lub smalec do podsmażenia

Przepis na: Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym – Etapy przygotowania:

Polędwiczki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na 2 – centymetrowe kawałki. Lekko rozpłaszczyć w dłoniach. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem oraz szczyptą czosnku granulowanego, przełożyć do miseczki, dodać zioła prowansalskie i mieloną słodką paprykę – dokładnie wymieszać.

Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze mintę. Przełożyć do większego rondla lub garnka. Dodać nieco tluszczu i na dużym ogniu podsmażyć mięso na rumiano z obu stron.

Podsmażone polędwiczki dołożyć do cebuli, zalać około 2 szklankami wody, wrzucić kostkę rosołową, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso dusić na małym ogniu pod przkryciem przez 20 minut.

W ¼ szklanki wody rozrobić czubatą łyżkę mąki. Wymieszać w miseczce z kubkiem śmietany i dodać kilka łyżeczk gorącego wywaru dla zahartowania. Następnie wlać do sosu, zamieszać, zagotować.

Polędwiczki z indyka doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Na koniec dodać posiekany koperek – zestawić z ognia.

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym podawać zamiennie z ziemniakami puree, makaronem albo ryżem, kluseczkami lub kaszą oraz z dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button