Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym
Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym
Fajny pomysł na szybki obiad. Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym przygotujecie dosłownie w 20 minut! Bardzo smaczne, mięciutkie i soczyste mięso, otulone w gęstym sosie śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku. Osobiście lubię podawać polędwiczki z indyka z surówką z pora i marchewki.
Zobacz także →polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 700g polędwiczek wieprzowych z indyka (u mnie były to 4 sztuki)
– około 2 szklanki bulionu (daję 1 kostkę warzywną lub rosołową)
– 1 duża cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
– 1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta czosnku granulowanego
– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– mały pęczek koperku
– 1 małe opakowanie gęstej śmietany 200g
– 1 czubata łyżka mąki
– olej lub smalec do podsmażenia
▌Przepis na: Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym – Etapy przygotowania:
Polędwiczki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na 2 – centymetrowe kawałki. Lekko rozpłaszczyć w dłoniach. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem oraz szczyptą czosnku granulowanego, przełożyć do miseczki, dodać zioła prowansalskie i mieloną słodką paprykę – dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze mintę. Przełożyć do większego rondla lub garnka. Dodać nieco tluszczu i na dużym ogniu podsmażyć mięso na rumiano z obu stron.
Podsmażone polędwiczki dołożyć do cebuli, zalać około 2 szklankami wody, wrzucić kostkę rosołową, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso dusić na małym ogniu pod przkryciem przez 20 minut.
W ¼ szklanki wody rozrobić czubatą łyżkę mąki. Wymieszać w miseczce z kubkiem śmietany i dodać kilka łyżeczk gorącego wywaru dla zahartowania. Następnie wlać do sosu, zamieszać, zagotować.
Polędwiczki z indyka doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Na koniec dodać posiekany koperek – zestawić z ognia.
Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym podawać zamiennie z ziemniakami puree, makaronem albo ryżem, kluseczkami lub kaszą oraz z dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć