Mini tortille – przekąska na imprezę
Są smaczną oraz pożądaną na wszelkiego typu imprezach przekąską na zimno. Mini tortille jadłam kiedyś u znajomych na Sylwestra i wszyscy goście łącznie ze mną byli nimi zachwyceni.
Dziś prezentuję rollsy, wersję z nadzieniem, które sądzę, że podpasuje większości osób, mianowicie – z szynką, serem żółtym, serkiem kanapkowym z dodatkiem majonezu i czosnku, z sałatą lodową oraz papryką i ogórkiem.
Możecie oczywiście kombinować z nadzieniami, dając np. tuńczyka rozdrobnionego z ugotowanymi na twardo jajkami i majonezem albo wędzonego łososia z serkiem i jakimś warzywem np. papryką, pomidorem a może kaparami? W każdym razie mini tortille są łatwą do wykonania przekąską i bardzo szybko znika ze stołu. Proporcje w przepisie możecie zwiększyć, w zależności od ilości gości.
Zobacz także
→ mini tortille z wędzonym łososiem
→ mini pizze na imprezę (gotowe w 15 minut!).
(2 tortille)
Składniki:
– 2 pszenne tortille (placki)
– 1 opakowanie serka kanapkowego np. Almette, Piątnica (150g)
– 1 łyżka majonezu
– 1 ząbek czosnku
– kilka plastrów wędliny
– kilka plastrów sera żółtego
– kilka liści sałaty lodowej
– 1 czerwona papryka
– pół ogórka zielonego
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– wykałaczki (opcjonalnie)
– pomidorki koktajlowe do dekoracji
▌Jak zrobić mini tortille?
Serek wymieszać w miseczce z majonezem, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, usunąć gniazda nasienne. Ogórka obrać ze skórki także pokroić w paski.
Placek tortilli posmarować połową serka, na to położyć plastry wędliny i sera żółtego. Następnie na jednej połowie ułożyć sałatę oraz paprykę i ogórka. Zawijać ciasno tortillę, zaczynając od strony sałaty. Z drugim plackiem postąpić tak samo.
Tortille owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić na proste bądź ukośne około 2 centymetrowe kawałki. Można wpiąć w każdy wykałaczkę. Tortille ułożyć na półmisku. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Mini tortille podawać wcześniej schłodzone w lodówce na przyjęciach jako przekąskę na zimno.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam 🙂 Dziś też u mnie będą 🙂
Smaczne są;)
Przekąska idealna 🙂
Zgadzam się 🙂
Przepyszne!!!!
Witam, przygotowuję dziś tą przekąskę jednak zastanawia mnie czy tortille wcześniej powinnam podgrzać w mikrofali żeby zmiękły czy w lodówce one same zmiękną?
Nie ma takiej potrzeby, one same zmiękną od nadzienia. Tylko włóż świeżo zrobione tortille do lodówki na 2 godziny, a potem przed przyjęciem je pokrój na kawałki. Będą miękkie.
Witam,
przekąski wyglądają wspaniale, mam dwa pytania, czy można użyć kupowanych tortilli, lub zrobić je dzień wcześniej, a dopiero kilka godzin przed imprezą nadziać i zwinąć? Ile sztuk wychodzi z jednej tortilli?
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Ja zawsze używam kupnych tortilii pszennych. Myślę, że aby były najsmaczniejsze najlepiej jest zrobić je na ok. 2-3 godziny przed imprezą, podawać schłodzone z lodówki. Nie pamiętam dokładnie ile sztuk wychodzi z jednej tortlilli, wszystko zależy od ich grubości. Z dwóch placków wychodzi jakieś kilkanaście sztuk, to z jednej ok.8 sztuk. Pozdrawiam 🙂