Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Klasyczna, waniliowo-kakaowa. Babka marmurkowa czyli babka z kakao, to tradycyjne ciasto popularne w wielu polskich domach. Babkę obowiązkowo przyrządza się na Święta Wielkanocne. Babka jest jednym z najprostszych ciast. Zawsze się udaje. Babka marmurkowa idealnie nadaje się do herbaty czy kubka mleka. Serdecznie polecam:)
Zobacz też → Babka piaskowa.
(keksówka lub foremka z kominem do babki)
Składniki:
– 4 jaja
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki tortowej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 kostka margaryny
– 1 pełna łyżka kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
▌Jak zrobić babkę marmurkową?
Margarynę rozpuścić w rondelku. Pozostawić do przestudzenia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Do ubitych z cukrem żółtek dodać rozpuszczoną margarynę i po trochu mąki. Miksować. Na koniec białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do do masy i delikatnie zamieszać.
Do 1/5 ciasta dodać kakao i dobrze rozmieszać. Połowę jasnego ciasta wylać do formy (do babki z kominkiem lub keksówki) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Następnie wlać ciasto z kakaem i zrobić mazie widelcem, by powstał ładny wzorek. Na koniec wlać resztę jasnego ciasta. Powinno sięgać do wysokości około ⅔ foremki (babka urośnie). Babkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Babkę marmurkową można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem lub pozostawić sauté.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć