Bigos domowy
Bigos domowy
Tradycyjny na kiszonej kapuście z mięsem i grzybami. Bigos domowy to danie bardzo aromatyczne. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Bigos to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Chętnie jadamy go nie tylko na obiad ale też na kolację.
W wielu domach nie ma Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez bigosu. W moim rodzinnym domu, przyrządza się go na te okazje obowiązkowo. Bigos tradycyjny to swego rodzaju kulinarny klasyk. Choć przyznam się wam szczerze, że jako dziecko mi nie smakował. Nie rozumiałam, jak dorośli mogą zachwycać się tą potrawą. Dziś rozumiem ten bigosowy szał! 🙂
Najprostszy bigos to kiszona kapusta, mięso, kiełbasa i suszone grzyby. Osobiście lubię wzbogacić potrawę dodatkiem suszonych śliwek, wędzonego boczku oraz czerwonego wina. Popularny jest też tzw. bigos mieszany na kiszonej i białej kapuście. W smaku jest lżejszy (łagodniejszy) od bigosu na kiszonej kapuście.
Zobacz także → żeberka w kapuście.
(Dla 6-8 osób)
Składniki:
– 1,5 kg kapusty kiszonej
– 1 kg kapusty białej (opcjonalnie)*
– większa garść suszonych grzybów
– 300g mięsa z łopatki wieprzowej
– 250g kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, wiejskiej albo podwawelskiej
– 200g wędzonego boczku
– 50g suszonych śliwek
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/3 szklanki czerwonego wina (półwytrawne albo półsłodkie)
– 2 cebule
– 1-2 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziaren pieprzu
– 3 jagody jałowca (opcjonalnie)
– 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– cukier do smaku
– sól, pieprz
*do bigosu można użyć dwóch rodzajów kapust – kiszonej i białej albo tylko samej kapusty kiszonej. Wtedy będzie bardziej wyrazisty w smaku.
Dodatkowo:
– smalec lub olej do smażenia
▌Jak zrobić bigos domowy?
Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez 30 minut. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w kostkę. Podsmażyć na smalcu lub oleju, doprawić solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i dusić do miękkości (około 45 minut).
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przelać wodą i trochę odcisnąć. Zarówno kiszoną jaki białą kapustę poszatkować. Umieścić je w dużym garnku, zalać wodą, dodać liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie i kulki pieprzu. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Następnie połączyć z mięsem i grzybami.
Boczek i cebule pokroić w małą kostkę, a kiełbasę w pół-plasterki. Czosnek drobno posiekać nożem. Na patelni stopić boczek, dodać cebule i chwilę smażyć. Następnie dołożyć kiełbasę. Dusić kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do kapusty. Dodać pokrojone suszone śliwki, koncentrat pomidorowy oraz wlać wino. Bigos dusić jeszcze na wolnym ogniu około 30 minut.
Bigos doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz cukrem. Bigos podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub ewentualnie z ziemniakami. Bigos domowy najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień, kiedy się „przegryzie”. Potrawa ta świetnie nadaje się do mrożenia.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja również przygotowuję bigos na każde uroczystości i święta, taki tradycyjny, na bogato:)