Potrawy mącznePotrawy regionalne

Pielmieni – rosyjskie pierożki z mięsem

Pielmieni – rosyjskie pierożki z mięsem

Bardzo popularne na Ukrainie i w Rosji (na Syberii). Pielmieni to małe pierożki z surowym mięsem. Określane również jako pilimeni, pielmenie albo pielmienie. Pielmieni wywodzą się z Syberii. W języku ludności z okolic Urala pielmieni oznacza „chlebowe ucho”.

Małe apetyczne pierożki jada się tam w rosole, polane masłem lub gęstą śmietaną i lekko skrapia octem. Aby w pełni docenić ich niepowtarzalny smak, pielmieni syberyjskie należy brać do ust w całości. Luźny z wyraźną nutą czosnku mięsny farsz rozpływa się w ustach. W oryginale do pielmienie daje się kilka gatunków mięs, głównie baraninę, wieprzowinę i wołowinę.

Zobacz takżepierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

(około 80 sztuk)

Składniki:

Farsz na pielmieni:

– 500g mielonej wieprzowiny

– 500g mielonej baraniny (można użyć także mięsa wołowego)

– 1 jajko

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka majeranku

–  około 1/3 szklanki zimnej wody albo rosołu

– sól, pieprz

Ciasto na pielmieni:

– 750g mąki + trochę do podsypania

– około 1,5 szklanki ml gorącej wody

– 4 łyżki oleju

– 1,5 łyżeczki soli

Jak zrobić pielmieni?

Farsz do pielmieni: Mięso mielone włożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wbić jajko, wlać wodę, dodać sól pieprz oraz majeranek. Masę mięsną dokładnie wyrobić dłońmi lub łyżką. Farsz powinien mieć wyrazisty, lekko pikantny smak.

Ciasto na pielmieni: Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski. Wlać olej. Stopniowo wlewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać ręką, aż stanie się elastycznie i nie będzie się kleić do rąk. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką, lecz nie za dużo aby nie było zbyt twarde.

Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 2 mm. Resztę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą. Szklanką wykrawać kółka. Na każde nakładać porcję farszu mięsnego. Skleić mocno na kształt półksiężyca. Następnie złączyć oba końce tworząc pielmieni.

Pielmienie wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Pilimieni wykładać na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawać polane masłem i lekko posypane pieprzem. Pielmieni można też podać ze śmietaną, z dodatkiem musztardy i odrobiny octu albo w rosole. Mnie osobiście bardzo smakują polane tłuszczem ze zrumienioną cebulką.

Smacznego!

Helen G.

Pielmieni - rosyjskie pierożki z mięsem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button