Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka orzechowe
Są mięciutkie i idealnie kruche. Ciasteczka orzechowe są doskonałe do kawy. Urzekła mnie w nich wyraźnie odczuwalna orzechowa nuta, którą podbija dodatek kakao i wanilii. Przepis na ciasteczka z orzechami jest bardzo łatwy. Każda osoba, nawet początkująca w kuchni sobie z nim poradzi. Ciasteczka szybko się piecze. Kruche ciasto nie wymaga schładzania w lodówce.
Użyłam orzechów włoskich, gdyż są stosunkowo miękkie i łatwo je zmielić np. młynku do kawy albo w blenderze. W sklepach są również dostępne orzechy włoskie tarte (gotowe zmielone). Polecam wam również inne moje przepisy na ciasteczka:
Zobacz także → ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.
(2 blachy średniej wielkości okrągłych ciasteczek)
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 kostka masła lub 200g margaryny
– 2 jajka
– ½ szklanki cukru (polecam brązowy)
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) lub kilka kropli esencji waniliowej
– 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
– 1 łyżka kakao
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
▌Jak zrobić ciasteczka orzechowe?
Orzechy najlepiej zmielić w młynku do kawy lub w blenderze. Zimne masło posiekać nożem na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać przez sito, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, kakao, proszek, cukry i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Będzie lekko klejące o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać kółka foremką, bądź szklanką. Ciasteczka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, do lekkiego zarumienienia. Ja zawsze sprawdzam łopatką spód ciasteczek. Powinien być zarumieniony. Ciasteczka studzić na kratce. Po ostudzeniu ciasteczka z orzechami przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
One nie mogą nie smakować i z pewnością ciężko im się oprzeć 🙂
Zgadzam się:) Ja zwykle zjadam 2-3 naraz 🙂
Na takie ciasteczka to ja jestem zawsze chętna 🙂 Pyszności!
Mnie najbardziej smakują te domowej roboty, bo sama kontroluję składniki ciasteczek:)
Potwierdzam, że są cudowne! Szukałam kiedyś gotowych, zmielonych orzechów, ale nie mogłam znaleźć. O blender chodzi taki, co się wrzuca do środka, zamyka i w środku noże się same kręcą? Taki jakby minimalakser? Czy o taki ręczny? Przepraszam za durne pytanie, ale jeszcze nigdy nie mieliłam orzechów sama 🙂
Dobrze, że pytasz. Tak chodzi o takie zamykane urządzenie. Może być też młynek do kawy elektryczny, jeśli masz. Orzechy tarte widziałam w Auchan w Rivierze.
Dziękuję! 🙂 Młynka do kawy nie mam, ale blender tak 🙂
Apetyczne ciasteczka, do kawy idealnie pasują 🙂
Dziękuję 🙂 Serdecznie polecam, są bardzo łatwe w upieczeniu:)
Sądząc po składnikach – muszą być pyszne!
Są pyszne 🙂 Polecam.