Ciasto Bounty
Ciasto Bounty
Jest wzorowane na słynnym kokosowym batoniku o tej samej nazwie. Od dawna marzyłam, aby upiec ciasto bounty. Kiedy otrzymałam w prezencie likier kokosowy Malibu, pomyślałam, że nadszedł właściwy moment, aby spełnić moje pragnienie. Ciasto bounty jest przepyszne i dosyć łatwe w upieczeniu. Wilgotny od ponczu z Malibu biszkopt, krem kokosowy i polewa czekoladowa. To deser zdecydowanie dla fanów rajskich smaków – kokosa 😉 Poniżej dwa rewelacyjne ciasta inspirowane znanymi batonikami:
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Biszkopt:
– 1 niepełna szklanka maki pszennej
– 5 jajek
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz do biszkoptu:
– 3 łyżki Malibu
– ¾ szklanki wody
Masa kokosowa:
– 350g wiórek kokosowych
– 500 ml mleka
– ½ szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
– 200g margaryny lub masła
Polewa:
– 100g gorzkiej czekolady
– 100g mlecznej czekolady
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
▌Jak zrobić ciasto bounty?
Biszkopt: Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier oraz żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem i kakao, dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w temperaturze 180ºC przez ok.25 minut. Ostudzić. Następnie nasączyć ponczem z Malibu i wody, aby był wilgotny ale nie mokry.
Masa kokosowa: Zagotować mleko z cukrami. Następnie wsypać wiórki i gotować na małym ogniu przez 20 minut do zgęstnienia masy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać do gorącej masy pokrojoną kostkę margarynę i dokładnie wymieszać.
Gorącą masę kokosową wyłożyć na uprzednio nasączony Malibu biszkopt. W rondelku rozpuścić połamane czekolady, dodać śmietankę. Gotową polewą przykryć masę kokosową. Ciasto bounty wstawić do lodówki, by masa kokosowa stężała. Podawać schłodzone.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
tyle kalorii a co raz się żyje 🙂
Jest warte grzechu:-)
Uwielbiam to pyszne ciasto 🙂
Mmm… Ciasto wygląda fantastycznie i pewnie tak samo dobrze smakuje. Jednak ja jestem na diecie i raczej nie powinnam się wystrzegać takich pyszności.
Jaki rozmiar foremki na to ciasto?
Taki sam jak do snikersa 🙂 prostokątna blacha o wym. 21×33 cm.