Ciasta i ciasteczka

Ciasto budyniowe z makiem na herbatnikach

Ciasto budyniowe z makiem na herbatnikach

Pyszne i do tego łatwe ciasto z przekładanie z makiem bez pieczenia. Lekkie za sprawą kremu budyniowego z mięciutkimi herbatnikami, polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami. Przez pomyłkę kupiłam mak niebieski zwykły, który przyjemie potem chrzęści 🙂

Ciasto przekładane masą budyniową z makiem i herbatnikam – to doskonały pomysł na szybki deser, który zawsze się udaje. Bez stresu związanego z pieczeniem, czy ewentualnym zakalcem. Polecam wzbogacić krem budyniowy niewielkim dodatkiem likieru np. Amaretto.

Zobacz takżeciasto biszkoptowe  karmelem.

(u mnie kwadratowa forma o wym. 24×24 cm lub klasyczna prostokątna)

Składniki:

– około 500g herbatników petit beurre

– 700 ml mleka 3,2%

– 100g mielonego suchego maku

– 2 budynie waniliowe

– 1 kostka miękkiego masła (200g)

– 6 łyżek cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 170g czekolady deserowej

– 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)*

Polewa czekoladowa:

– 50-60g posiekanych orzechów (u mnie z gotowej mieszanki pekan, włoskie, ziemne) + garść płatków migdałów

– około 4-5 łyżek słodkiej śmietanki 30%

*jeśli dajemy likier, lepiej użyć budynie duże po 60g każdy

Przepis na: Ciasto budyniowe z makiem na herbatnikach – Etapy przygotowania:

W około ½ szklanki mleka rozmieszać budynie, pozostałą część zagotować razem z cukrami w rondelku. Do wrzącego mleka wlać rozmieszane budynie, ciągle mieszać i gotować na małym ogniu, aż budyń wyraźnie zgęstnieje. Po chwili wsypać mielony mak, ciagle mieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty.

Masę budyniową pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło zmiksować, dodawać stopniowo zimny budyń i nadal miksować. Masa powinna być jednolita i puszysta.

Blaszkę wyłożyć herbatnikami, na które rozsmarować niezbyt grubą warstwę masy budyniowej z makiem, kolejną warstwę herbatników i masę – aż do jej wyczerpania. Wierzch ciasta powinna stanowić warstwa herbatników.

Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuścić krótko z garnuszku na małym ogniu, pod koniec topienia dodać śmietankę i wymieszać. Gorącą polać ciasto i dokładnie rozsmarować.  Wierzch posypać mieszanką orzechów. Ciasto przez podaniem wymaga schłodzenia oraz zmięknięcia herbatników przynajmniej 8-12 godzin. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego !

Helen G.

Ciasto budyniowe z makiem na herbatnikach
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button