Ciasto czekoladowe z coca-colą
Ciasto czekoladowe z coca-colą
Szybkie i proste w upieczeniu. Lubiane przez wielu wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem coca-coli, bardzo zyskuje na smaku. Receptura jest oparta na prawdziwym maśle, coca-coli i kakao. Polewa tzw. ganache to zaś roztopiona gorzka czekolada z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Ciasto czekoladowe lubię za jego prostotę. Zawsze się udaje i nie wymaga skomplikowanych ani drogich składników. Coca-cola dodaje zaś ciekawego posmaku.
Zobacz także → ciasto brownie.
(średnia blacha o wym. około 21×25 lub tortownica 24-26cm)
Składniki:
– 1 ¾ szklanki mąki tortowej
– 5 łyżek kakao
– 1 kostka masła (200g)
– 1 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– ¾ szklanki coca-coli
– 3 jajka
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej*
– około 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (może być zwykły olejek do ciast)
*można dać pół na pół z proszkiem do pieczenia
Polewa czekoladowa – ganache:
– 1 tabliczka czekolady (100g)
– 100 ml śmietanki 30%
▌Jak zrobić ciasto czekoladowe z coca-colą?
Masło roztopić wraz cukrem w rondelku. Dodać coca-colę, minutę pogotować i zestawić z ognia. Mąkę przesiać przez sito. Dodać kakao, sodę oraz śmietanę. Wbić jajka. Następnie połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki albo tortownicy.
Ciasto czekoladowe wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175-180ºC, do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa-ganache: Śmietankę lekko podgrzać w rondelku i wrzucić podzieloną na kostki czekoladę i dokładnie mieszać do pełnego rozpuszczenia. Gorącą polewą oblać obficie ciasto, łącznie z bokami. Pozostawić do zastygnięcia. Ciasto czekoladowe nie wymaga przechowywania w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo ciekawe. Słyszałam już o mięsie pieczonym w coca-coli, ale takiego ciasta jeszcze wcześniej nie spotkałam.