Ciasto czekoladowe z powidłami
Ciasto czekoladowe z powidłami
Wilgotne z polewą czekoladową. Jest to typowy murzynek z powidłami, wzbogacony cynamonem i przyprawą do piernika. Uwielbiam to ciasto za ekstra smak i prostotę.
Wypiek ten zawsze się udaje. Ciasto czekoladowe z dżemem można wzbogacić dodatkiem posiekanych orzechów albo 2 obranycyh i pokrojonych w kostkę jabłek.
Zobacz także → ciasto czekoladowe z coca-colą.
(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm lub duża prostokątna, ciasto będzie wtedy nieco niższe)
Składniki:
– 4 jajka
– 1 średni słoik powideł śliwkowych
– 4 szklanki mąki
– 2 szklanki mleka
– 1,5 szklanki cukru
– 1 szklanka oleju
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżka curku waniliowego
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
– ¼ margaryny lub masła
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
– płatki migdałów do posypania
▌Jak zrobić ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi?
Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną. Jajka ubić z cukrami na gładki puch. Wlać mleko. Dodać powidła, stopniowo dodawać mąkę z kakao i miksować. Następnie dodawać olej partiami i nadal miksować. Na koniec wsypać cynamon i przyprawę do piernika.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wyrównać. Ciasto czekoladowe piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Polewa: W rondelku roztopić margarynę z cukrem, następnie dodać mleko i kakao. Mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.
Gorące ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Po ostudzeniu ciasto czekoladowe z powidłami przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wszystko co lubię w jednym kawałku! Pycha!