Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Swoim kształtem przypomina zapiekankę, tylko jest dużo zdrowsza. Latem uwielbiam jeść warzywa faszerowane, jak cukinia czy papryka. Dziś pomysł na cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami. Smakuje wybornie polana ketchupem. Zachęcam was gorąco spróbowania mojego przepisu 🙂
Być może zainteresuje was również cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.
(dla 2 osób)
Składniki:
– 2 cukinie
– pojedyncza pierś z kurczaka (ok.300g)
– 5 pieczarek
– 10 dag żółtego sera
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki curry
– ⅓ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami?
Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Kurczaka umyć osuszyć. W miarę drobno pokroić.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić małą kostkę. Cebulę również drobno pokroić i zeszklić na oleju, następnie dodać pieczarki. Dusić kilka minut, aż puszczą sok. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić z nadmiaru wody. Przełożyć na półmisek. Następnie podsmażyć kurczaka. Dodać drobno posiekany czosnek. Mięso doprawić solą, pieprzem, curry, kminem rzymskim i papryką mieloną. Połączyć mięso z pieczarkami i cebulą.
Uprzednio posolone połówki cukinii napełnić farszem. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać gorące. Cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami podawać polaną ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takie zdrowe zapiekanki 🙂
Dokładnie 🙂
Wygląda nieźle.
I nieźle smakuje 🙂
Świetny przepis. Jeszcze trochę cukinii mam, to wykorzystam go. 🙂
Na pewno zrobię 🙂 Bardzo lubię cukinie w połączeniu z czymś. Sama nie ma już tak dobrego smaku
Do tej pory robiłam z mięsem mielonym. Muszę koniecznie spróbować Twojej wersji.
Spróbuj, ta z kurczakiem i pieczarkami też jest bardzo smaczna 🙂
Uwielbiam cukinię !
Super przepis, pozdrawiam! 🙂
Dziękuję 🙂