Domowa przyprawa do piernika (korzenna)
Domowa przyprawa do piernika (korzenna)
Jest smaczniejsza od tej gotowej ze sklepu. W domowej przyprawie do piernika zwanej też przyprawą korzenną, nie znajdziecie żadnych sztucznych dodatków. Możecie skomponować własną mieszankę. Ja swoją wzbogacam dodatkowo o laskę wanilii. Należy wówczas rozkroić ją wzdłuż nożem i wydrążyć czarny miąższ. Podaję proporcje przyprawy, które według mnie są optymalne. Oczywiście możecie zwiększyć, bądź zmniejszyć ilość poszczególnych składników przyprawy do piernika, wedle smaku 😉
Najlepiej użyć możliwie jak najwięcej mielonych przypraw. Oszczędzimy sobie roboty przy ucieraniu w moździerzu i mieleniu w młynku. Goździki bez wcześniejszego rozdrobnienia w moździerzu mogą mocno zabrudzić młynek. Szczerze mówiąc, to nie widziałam w sklepach goździków mielonych ale jeśli są, to warto takie kupić.
(niewielki słoiczek)
Składniki:
– 3 łyżki mielonego cynamonu (lub 3-4 kawałki kory)
– 3 łyżeczki mielonego imbiru
– 2 łyżeczki całych goździków
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu (albo wyłuskanych ziaren)
– 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej albo (2 starte kulki)
– 1 łyżeczki mielonej kolendry
– 5-6 ziarenek ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu czarnego lub ok. ½ łyżeczki mielonego
– 1 gwiazdka anyżu
– 1 laska wanilii (użyłam 1 łyżeczki mielonej)
▌Jak zrobić domową przyprawę do piernika (korzenną)?
Przyprawy całe, w moim przypadku goździki, kolendra, ziele angielskie i anyż utłuc w moździerzu. W przypadku całej gałki muszkatołowej czy kory cynamonu, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozdrobnione przełożyć do młynka do kawy i zmielić na proszek. Dodać pozostałe przyprawy sypkie.
Wymieszać i przełożyć do słoiczka. Przechowywać szczelnie zamknięte. Używać do piernika czy innych deserów albo owsianki. Domowa przyprawa do piernika świetnie pasuje także do grzańca czy groga na bazie rumu. Polecam również dodać szczyptę do kawy.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wreszcie wiem jak sie zrobic te przyprawe, zawsze bylam ciekawa, co jest do niej dodawane. Domyslalam sie wielu skladnikow, ale np. o zielu angielskim, wcale bym nie pomyslala, a jest go dosc znaczna ilosc!
Dzieki Tobie, droga Helen, teraz wiem i zrobie sobie aj sama. Dzieki Ci za ten przepis. Nie ma to jak samemu zrobione przyprawy, czy produkty !
Pozdrawiam Cie cieplo i milej niedzieli Ci zycze, Helen:)
Cieszę się, że rozwiałam Twoje wątpliwości:) Pozdrawiam!
Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy nie kupuję gotowej przyprawy. Domowa jest doskonała 🙂
Mnie też bardziej smakuje domowa wersja, jest bardziej aromatyczna:-)
ŁAdne zdjęcia. Ja w tym roku nie piekę pierników. Odchudzam się :P.
Dziękuję 🙂
Też taką robiłam…
Życzę Ci Helen spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Tobie Urszulo zycze takze Radosnych i pelnych milosci Swiat:-)