Domowy krem Nutella
Domowy krem Nutella
Dawniej kupowałam Nutellę i jadałam ją z wielkim smakiem. Domowa wersja kremu Nutella przekonuje mnie bardziej, z racji prostego i przede wszystkim naturalnego składu, bez masy białego cukru, chemicznych dodatków, ulepszaczy smaku, emulgatorów, czy konserwantów.
Moja domowa Nutella to orzechy laskowe, kakao, mleko kokosowe, olej kokosowy, miód i szczypta wanilii. Co tu dużo mówić, krem jest pyszny! Spróbujcie przygotować go sami 🙂
Dzieci uwielbiają słodkie śniadania i z pewnością będą takim domowym kremem Nutella zachwycone. Jest on zdrową alternatywą dla kupnych kremów orzechowych czy czekoladowych. Dając swoim dzieciom pieczywo posmarowane kremem orzechowym swojej roboty, nie będziecie mieć obaw, że wasze pociechy odżywiają się niezdrowo.
Polecam wam również mój przepis na domowe masło orzechowe (z orzeszków ziemnych). Domowa Nutella to przede wszystkim bogactwo magnezu, znajdującego się zarówno w orzechach, jak i kakao, jak również zdrowego tłuszczu kokosowego o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Zamiast białego cukru polecam użyć miodu, choć może być też ksylitol, syrop klonowy lub syrop z agawy.
Orzechy możecie zmielić w młynku do kawy albo w blenderze. Domowy krem Nutella może mieć małe grudki, lecz nie ma to wpływu na jego smak, wręcz przeciwnie. Mam wrażenie, te lekka wersja crunchy jest smaczniejsza. Jeśli nie chcecie użyć mleka kokosowego (choć moim skromnym zdaniem doskonale tutaj pasuje), możecie użyć innego np. krowiego, sojowego, ryżowego, czy waniliowego. Jego ilość jest uzależniona od pożądanej przez was konsystencji Nutelli. Ja preferuję dość gęstą.
(1 średniej wielkości słoik)
Składniki:
– 200g orzechów laskowych
– 2 łyżki kakao
– ok.¾ szklanki mleka kokosowego (lub więcej jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 3 łyżki miodu (można użyć zamiennie ksylitolu, syropu klonowego, bądź ewentualnie cukru)
– kilka kropli esencji waniliowej
– szczypta soli
▌Jak zrobić domowy krem Nutella?
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, bądź przez 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, aby skórka się lekko złuszczyła. Następnie przełożyć orzechy na ściereczkę i pocierać, aby pozbyć się w nadmiaru skórki. Następnie zmielić je młynku do kawy lub w blenderze, po czym dodać kakao, szczyptę soli, miód, mleko kokosowe, roztopiony olej kokosowy oraz kilka kropli esencji waniliowej – zmiksować na krem.
Krem przełożyć do słoika. Podawać posmarowany na pieczywie. Domowy krem Nutella z racji braku konserwantów, najlepiej przechowywać w lodówce. Stanie się wówczas niego gęstszy. Przed jedzeniem można go wcześniej wyjąć z lodówki. Podawać posmarowany na pieczywie.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ty to wszystko potrafisz wyczarować 🙂
🙂 Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu 🙂
Syrop z agawy i ksylitol to świetne zamienniki białego cukru 🙂 Jak długo można przechowywać taki krem?
Nie wiem dokładnie, ale myślę kilka dni. U mnie po około 4 dniach znika:)