Ciasta i ciasteczka

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

To inaczej cinnamon rolls, szwedzkie kannelbullar, znane też jako cynamonowe ślimaczki czy cynamonki. Smamowite drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym i dużą ilością masła. Ja dodatkowo dodaję jeszcze kakao, które fajnie komponuje się z cynamonem. Nadmiar bułeczek można spokojnie zamrozić. Z tej proporcji wychodzi około 22 sztuki.

Z bułeczkami cynamonowymi mam miłe wspomnienie z czasów dzieciństwa. W podstawówce piekłyśmy takie z przyjaciółką pod okiem jej mamy na świąteczny kiermasz szkolny. Pamiętam, że smakowały naprawdę wybornie. Starałam się odtworzyć tamten smak.

Zobacz takżebaletki – ciasteczka z marmoladą i makiem.

Składniki:

– 500g mąki tortowej (3 szklanki)

– 2 jajka

– 90g stopionego masła

– 1/3 szklanki cukru

– 40g świeżych drożdży

– 250 ml lekko ciepłego mleka

– szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

– 100g stopionego masła

– około 3 łyżki mielonego cynamonu

– około ½ szklanki cukru trzcinowego

– 2 łyżki kakao

– 2 opakowania po 16g cukru waniliowego

Dodatkowo:

– roztrzepane jajko z łyżeczką mleka do posmarowania

Przepis na: Drożdżowe bułeczki cynamonowe – Etapy przygotowania:

Masło stopić w rondelku, pozostawić do ostudzenia.

Zaczyn drożdżowy: Mleko lekko podgrzć rondelku (powinno być letnie lub lekko ciepłe, nie może być gorące, bo drożdże zostaną „zabite” i ciasto nie wyrośnie). Rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozmieszać. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.

W międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, wbić jajka. Wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, po chwili dodać ostudzone, stopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto będzie się kleić. Delikatnie podsypać mąką, lecz nie za dużo. Po wyrobieniniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć je bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut do 1 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia). Nie otwierać  w czasie wyrastania ciasta okna w kuchni, gdyż ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.

Masło do nadzienia cynamonowego stopić w rondelku, pozostawić do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i przez chwilę wyrabiać, pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 30 x 30 cm.

Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać obficie cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym (po 1 łyżce na placek) oraz kakaem (po 1 łyżce na placek).

Ciasto drożdżowe zawinąć w rulon i każdy z nich pokroić w poprzek na plastry o grubości około 2,5- 3 cm. Bułeczki ułożyć na dużej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180˚C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor przez około 20 minut. Po ostudzeniu bułeczki można polać lukrem, choć ja wolę je jeść sauté.

Smacznego!

Helen G.

Drożdżowe bułeczki cynamonowe
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button