PieczywoŚniadanie

Francuski chleb Terroir

Francuski chleb Terroir

Wymaga leżakowania 8-12 godzin w lodówce. Francuski chleb Terroir charakteryzuje się przedłużoną fermentacją. Jest to chleb pszeniczny. Sądziłam więc, że będzie jasny i lekki, wyszedł zaś nieco ciemny, lekko kwaskowy w smaku i ciężkawy. Niemniej francuski chleb Terroir smakuje dobrze:)

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Terroir, do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*aktualnie nie jest już dostępna, są za to inne mieszanki.

– woda

– foremka do ciasta (u mnie mała tortownica)

Skład mieszanki: mąki pszenne t750, t500, levain- naturalny suszony kwas pszeniczny, słód, sól, drożdże instant.

Jak upiec francuski chleb terroir?

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość małej i dużej torebki wsypujemy do miski, wlewamy wodę (330g o temp. 18˚C i mieszamy składniki przez 20 minut (najdokładniej jest wyrabiać ciasto dłońmi).

Po mieszaniu odstawiamy ciasto do lodówki pod przykryciem 8-12 godzin (u mnie była to cała noc, bo piekłam chleb rano). Po wyjęciu cisto z lodówki, formujemy je i przekładamy do formy albo koszyka rozrostowego wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia).

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i do razu spryskujemy chleb ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty). Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Francuski chleb Terroir
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button