Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane
Gnocchi
To smakowite rodem z Włoch kluseczki ziemniaczane. Gnocchi idealnie komponują się z różnymi sosami mięsnymi i nie tylko, jak również z pesto. W smaku przypominają nasze polskie kopytka, z tym że nieco różnią się od nich kształtem.
Zobacz także → kopytka ze szpinakiem.
Gnocchi -Przepis
Składniki:
– 1kg ziemniaków (najlepiej odmiana mączysta)
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżka miękkiego masła
– 1 płaska łyżeczka soli
▌Jak zrobić gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane?
Ziemniaki wpierw wyszorować, nie obierać, następnie ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, po czym obrać ze skórki. Ugotowane i obrane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przy użyciu praski do ziemniaków.
Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką, masłem i solą. Zagnieść krótko gładkie ciasto, bez specjalnego wyrabiania (tyllko do połączenia składników).
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Na podsypanej mąką stolnicy rolować małe wałeczki o grubości około 1,5 cm, następnie każdy kroić w poprzek na około 2 cm kawałki lub tworząc okrągłe kuleczki. Na każdej kluseczce robić delikatne wgłębienia przy pomocy wklęsłej strony widelca.
Kluseczki ziemniaczane gnocchi gotować partiami w większym garnku w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Gnochci podawać z wszelkiemi sosami lub z pesto.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mniam! Uwielbiam!