Gołąbki bez zawijania w piekarniku
Gołąbki bez zawijania w piekarniku
To tzw. gołąbki oszukane. Gołąbki bez zawijania w piekarniku są szybkie w stosunku do tych tradycyjnych, gdyż nie wymagają zawijania w liście kapusty. Kapustę drobno się szatkuje albo ściera na tarce o dużych oczkach, następnie podsmaża z cebulą i dodaje do mięsa.
Gołąbki bez zawijania przypominają w zasadzie pulpety w sosie pomidorowym, z tą różnicą że te pierwsze zawierają dodatkowo ryż i kapustę. Stąd ten wspaniały smak. Ja wolę usmażyć gołąbki przez włożeniem do piekarnika. Są zwyczajnie smaczniejsze.
Do masy mięsnej oprócz bułki tartej warto dodać też kaszę manną. Kapusta sama w sobie zawiera dużo wody, zatem zagęszczenie i spojenie masy jest tutaj konieczne.
Gołąbki bez zawijania z piekarnika po uprzednim usmażeniu, wystarczy zalać kotlety sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym wspaniale smakują zarówno solo, jak i z kulką ziemniaków oraz z dowolną surówką. Są bardzo soczyste. Serdecznie zachęcam was do spróbowania!
Zobacz także → gołąbki z włoskiej kapusty.
(13 sztuk)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
– 1 woreczek ryżu
– ½ małej główki kapusty białej lub włoskiej
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– kilka łyżek bułki tartej
– 2-3 łyżki kaszy manny
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
Sos pomidorowy do gołąbków:
– 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
– 1 słoik lub kartonik passaty pomidorowej (500g)
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka cukru
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia gołąbków
– olej do smażenia
▌Jak zrobić gołąbki bez zawijania w piekarniku?
Ryż ugotować w osolonej wodzie około 10 minut, na pół twardo. Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju z dodatkiem soli. Po chwili dodać kapustę i smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
W większej misce umieści mięso mielone, ugotowany ryż oraz kapustę z cebulą. Wbić jajko, dodać kaszę, bułkę tartą i przyprawy. Farsz wyrobić dłońmi. W razie potrzeby dodać nieco bułki tartej. Masa powinna być kleista.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki (kotlety), każdy obtaczać w mące, po czym smażyć na patelni. Gołąbki przełożyć do większego naczynia żaroodpornego (może też być prostokątna blacha do pieczenia ciast).
Sos pomidorowy do gołąbków: Bulion wymieszać z passatą pomidorową. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Połączyć z sosem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz cukier. Sosem pomidorowym zalać gołąbki i wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami purée i dowolną surówką. Są także zwolennicy jedzenia ich solo.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszne gołąbki i do tego nie wymagają dużo pracy 🙂
To fakt, dlatego dość często je robię.