Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Gołąbki w kapuście pekińskiej są nie tylko bardzo dobre w smaku ale również nie wymagają tyle pracy, co te w bialej kapuście. Liście kapusty – pekinki łatwo oddzielić, ponadto gotujemy je tylko 2 minuy! Gołąbki z kapusty pekińskiej wyszły mi niezbyt duże, gdyż liście były dość wąskie. Z tej proporcji wyszło mi 19 mniejszych gołąbków.
Nie gotuję gołąbków w garnku, tylko umieszczam je w żaroodpornym naczyniu z pokrywą i piekę przez godzinę. Łatwo i przyjemnie!
Zobacz także → gołąbki bez zawijania z włoską kapustą.
(około 19 sztuk)
Składniki:
– 1 duża kapusta pekińska
– 500g mięsa mielonego z szynki
– 1 woreczek ryżu lub 100g suchego ryżu
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– szczypta ostrej papryki
– sól, pieprz, maggi
Sos pomidorowy:
– 2 ½ szklanki wody z blanszowania kapusty (600 ml)
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 czubata łyżka maki
– 3 łyżki gęstej śmietany
– cukier do smaku
– sól, pieprz
– po 1 łyżeczce bazylii i oregano
– garść świeżego posiekanego koperku do posypania
▌Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej?
Ryż ugotować na półtwardo tj. 10 minut w osolonej wodzie. Z kapusty dddzielić liście i blanszować po kilka naraz w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie wyjmować je delikatnie łyżką cedzakową na talerz do ostygnięcia.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę, zestawić z ognia. Do miski włożyć mięso, dodać podsmażoną cebulęz czosnkiem, ugotowany ryż i drobno posiekany czosnek. Wbić jajko, dodać przyprawy – wymieszać na jednolitą masę.
Zgrubiały koniec każdego liścia kapusty (około 3 m) odciąć nożem. Na środek nakładać porcję farszu, zwinąć do środka boki i ciasno zawijać jak krokiety. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi, które nam pozostały. Układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim.
Przygotować sos pomidorowy: 2 ½ szklanki wody pozostałej z blanszowania kapusty przelać do rondelka i zagotować. Dodać koncentrat i przyprawy. Sos gotować chwilę na wolnym ogniu. W międzyczasie w ¼ szklanki wody rozmieszać łyżkę mąki tak, by nie było grudek a potem śmietanę. Dodać parę łyżek gorącego wywaru, by zahartować śmietanę. Następnie dodać do sosu i zagotować.
Gotowym sosem pomidorowym zalać gołąbki, zamknąć pokrywkę, wstawić do nagrzanego do 180˚C i piec przez 1 godzinę. Gołąbki podawać z ziemniakami puree, polane sosem. Można odgrzewać je na patelni. Nadają się do mrożenia.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć