Gulasz z indyka w sosie pieczarkowym
Gulasz z indyka w sosie pieczarkowym
Popularne i smaczne danie mięsne. Gulasz z indyka z pieczarkami jest chętnie przyrządzaną potrawą z uwagi szybkość przygotowania. Mięso drobiowe, w tym przypadku z piersi indyka nie wymaga długiego duszenia jak chociażby wołowina albo szynka. Gulasz drobiowy z dodatkiem wędzonego boczku, który nieźle podnosi jego walory smakowe.
Filet z indyka jest delikatny w smaku, lubiany przez osoby starsze oraz dzieci. Gulasz z indyka w sosie pieczarkowym świetnie komponuje się z kaszą albo z ryżem.
Zobacz także → gulasz z indyka z papryką.
(dla 4-5 osób)
Składniki:
– 700g piersi z indyka
– 150g wędzonego boczku
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 400g pieczarek
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka ziół prowansalnskich
– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki śmietany 18%
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do podsmażenia mięsa i pieczarek
▌Jak zrobić gulasz z indyka w sosie pieczarkowym?
Mięso z indyka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś z indyka pokroić w większą kostkę. Mięso posypać około ¾ łyżeczki soli, około ½ łyżeczki pieprzu, mieloną słodką papryką, majerankiem ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Dodać opcjonalnie ocet balsamiczny. Mięso na gulasz dokładnie wymieszać z octem balsamicznym i przyprawami. Odstawić na 20 minut.
Pokrojony w małą kostkę boczek stopić na patelni na minimalnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć kilka minut. Przełożyć do garnka. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso z indyka na dużym ogniu na rumiano z obu stron. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę, by uwolnił się aromat czosnku. Indyka przełożyć do garnka.
Mięso podlać wodą, tyle tylko by je ledwie zakrywała. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gulasz dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 miniut.
W międzyczasie umyć i obrać pieczarki, pokroić grubsze w plastry. Podsmażyć na oleju lub maśle. Posolić, posypać pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dodać do mięsa i dusić jeszcze 10-15 minut. Mięso po tym czasie powinno być już miękkie.
Sos pieczarkowy: W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek, dodać 2 łyżki śmietany oraz kilka łyżek gorącego wywaru, następnie dodać do gulaszu, wymieszać i zagotować. Gulasz drobiowy w sosie pieczarkowym podać z ziemniakami puree, kluskami śląskimi lub kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć