Porady kuchenne

Jak ugotować jajka na miękko i na twardo?

Gotowanie jajek jest rutynową czynnością kulinarną, niby prostą, choć nierzadko nastręcza nam trudności. Jak prawidłowo ugotować jajka na miękko, twardo czy półtwardo? Co zrobić, aby jajka nie popękały w trakcie gotowania i bez problemu można było je obrać ze skorupek?

Aby jajka nie popękały podczas gotowania, warto wyjąć je wcześniej z lodówki. Najlepiej odczekać chociaż ze 30 minut. Jeśli nie mamy na to czasu, warto dodać do wody odrobiny octu albo soli. Jajka przed gotowanie powinno się opłukać je pod bieżącą wodą. Na skorupkach może znajdować się wiele szkodliwych drobnoustrojów. Co jeśli jajko podczas gotowania jednak pęknie? – należy wlać trochę octu albo soku z cytryny. Białko momentalnie się zetnie.

Umyte jajka zalewamy w rondelku zimną wodą (powinna przykrywać jajka). Jeśli chcemy, aby skorupka łatwiej odchodziła od jajek, dodajmy do wody ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.

Jak ugotować jajka na miękko i na twardo?

Jak prawidłowo ugotować jajka: na twardo, na miękko, na półtwardo?

 

JAJKA NA MIĘKKO

Jajka na miękko od momentu zagotowania wody gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty. Żółtko jest płynne, białko zaś lekko ścięte.

JAJKA NA TWARDO

Jajka na twardo od momentu zagotowania wody gotujemy na średnim ogniu 8 minut. Zarówno białko, jak i żółtko są dobrze ścięte.

JAJKA NA PÓŁTWARDO

Jajka na półtwardo od momentu zagotowania wody gotujemy na średnim ogniu 5-6 minut. Białko jest ścięta, żółtko dopiero zaczyna się ścinać.

 

Po ugotowaniu jajka należy wyjąć łyżką i na kilka minut zalać zimną wodą.

 

Jak ugotować jajka na miękko i na twardo?

UWAGA!

Jajek nie powinno się gotować dłużej jak 10 minut, gdyż tracą swoje właściwości a także stają się w smaku gumowate.

Nie należy wkładać jajek do gotującej się wody, gdyż na skutek zmiany temperatur łatwo będą pękać.

■ Jajka po zakupie zaleca się przechowywać w lodówce.

 

Co oznacza szaro-zielona otoczka na żółtku jajka?

 

Ciemny krąg wokół żółtka jajka jest znakiem, że jajko zbyt długo się gotowało i doszło do utlenienia związków siarki zawartych w białku. Lepiej nie dopuszczać do tego, gdyż takie jajko traci część swoich cennych składników odżywczych.

 

Helen G.

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Uwielbiam jajka na półtwardo choć nie zawsze udaje mi się wstrzelić, bo czas zależy także od rozmiaru jajka.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button